DRKultur
Den 5. juni er det 100 år siden kvinderne fik stemmeret i Danmark. Men et er retten til at stemme og stille op til folketinget, noget ganske andet var at skabe egentlig ligestilling mellem mænd og kvinder. I programmet Fra stemmeret til statsminister fortæller vi med udgangspunkt i arkiv og interviews historien om nogle af de markante kvinder, der de sidste hundrede år har været med til at bane vejen og skabe grobund for den ligestilling vi kender i dag. Kvinder der kunne, ville og turde bryde den mandlige dominans, og som stadig gør det.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetDokumentaren giver et kort historisk rids over udviklingen i kvindernes ligestilling i politik og offentlige erhverv ved at fokusere på "første kvinde" på den og den post.
Udsendelsen starter i 1915 med kvindernes valgret til folketinget, og derefter følger en række nedslag i ligestillingens udvikling: første kvindelige minister, andelen af kvinder i folketinget, første kvindelige statsminister etc.
Parallelt med dette fokuseres der på kvinder i offentlige erhverv inden for politiet, kirken, forsvaret etc. Hvornår kunne kvinder bliver optaget på politiskolen, hvornår blev den første kvindelige biskop ansat, kvinder i forsvaret etc.
Endelig stilles skarpt på Nina Smith, som blev den første kvindelige økonomiske vismand.
Udsendelsen rundes af med Helle Thorning Schmidts statsministerpost i 2011.
Denne dokumentar kan anvendes i flere sammenhænge, men vil med sin form fungere bedst som introduktion til forløb, der arbejder med kvinders ligestilling og beslægtede emner. Det være sig i historie, samfundsfag, dansk etc.
-
Historie
-
Historiebrug
-
Kronologi og sammenhæng
-
-
Samfundsfag
-
Sociale og kulturelle forhold
-
Nanna Nielsen