Emilie Mundt ( 5 )
DR1
Dan. dok.-serie i 6 afsnit. Skuespiller Søs Egelind møder kunstneren Emilie Mundt, der er kortklippet, laver aktioner for at gøre opmærksom på manglende ligestilling og adopterer et barn sammen med sin partner, kunstneren Marie Luplau. Og det er der jo intet usædvanligt i - bortset fra, at de gjorde det i slutningen af 1800-tallet.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetEmilie Mundt
Mundt var en maler af tiden, det moderne gennembrud. Hendes motiver var mangfoldige, men hun er specielt kendt for sine skildringer af børn i virkelige miljøer, ikke bestillingsarbejder fra velhavere, men børn fra alle socialgrupper, dog oftest fra arbejderklassen. Hun malede som den toneangivende stil bød malerier, der "viser virkeligheden som appellerende, men samtidig ægte og nærværende".
Mundt havde gennem sin lærergerning som hun udfoldede i sine yngre år, opnået et fint kendskab til børn og børns ageren. Det benyttede hun i sine skildringer af børn i hvad man kan kalde naturlige og virkelige situationer. Hendes kunst vil være interessant at lade indgå i forløb i både dansk og billedkunst, der fokuserer på enten perioden, motivkredsen eller stilen.
Hendes virke som foregangskvinde på mange områder er også en væsentlig del af historien. Hun ville være kunstner, ville have en uddannelse, levede i et parforhold med en anden kvinde, adopterede et barn sammen med sin partner og var tilknyttet kvindesagsforeninger.
I samtiden var hun kendt og udstillede på mange museer både i ind- som udland. Siden er hun, som de fleste kvindelige kunstnere blevet "glemt" i kunsthistorien.
Her ligger der en interessant faglig vinkling i både dansk som billedkunst. Hvorfor forsvandt kvinder, der var kendt i samtiden, ud af kunst- og litteraturhistorien?
Vejledningen til serien er rettet mod billedkunst og dansk på gymnasiale uddannelser.

MitCFU
-
Billedkunst
-
Kunstperioder
-
-
Dansk
Søs Egelind