Den nordsjællandske kyst
DR2
Dansk dokumentarserie i 4 afsnit. Når du lukker øjnene, hvad er det så for et Danmark, du ser? Er det brede bøge, grønne lunde og sejlernes tusindtal? Sådan malede guldaldermalerne Danmark - overdådigt, smukt, og struttende af stolthed og fædrelandsfølelse. Men hvor finder man egentlig de landskaber, som 1800-tallets malere kaldte det ægte danske? I fire programmer går dramatikeren Line Knutzon og kulturjournalisten Chris Pedersen vores kendte og elskede landskabsmalerier efter i sømmene. For findes maleriernes Danmark i virkeligheden - eller viser de snarere det Danmark, vi stadig drømmer om? I dette program tager Chris Pedersen og Line Knutzon til guldaldermalernes absolutte yndlingsmotiv, Nordsjælland, og undersøger, hvorfor kunstneren Johan Thomas Lundbye malede kysten, som han gjorde.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetFang et GULDALDERMOTIV nær dig!
Lad dine elever - ligesom værterne i dokumentaren - tage ud i deres lokalområde og indfange guldalder-motiver med deres mobilkamera. Stedet, hvor vi bor, er ligesom i guldalderen, blevet mere vigtigt for os under corona-krisen.
Værterne i tv-udsendelsen undersøger om Lundbyes berømte maleri 'En dansk kyst. Motiv fra Kitnæs ved Roskilde fjord. 1843' afbilder virkeligheden.
Book kapitelsæt med spørgsmål, som eleverne kan svare på, mens de ser tv-udsendelsen derhjemme. Det er en fin måde at introducere romantikken og guldalderen på.
I vejledningen er der flere kreative ideer til opgaver til efterbearbejdelse af udsendelsen, fx at eleverne skal fange guldaldermotiver i deres lokalområde og lave dem om til guldaldermalerier med et digitalt værktøj.
Den moderne landskabsmaler, Allan Otte, er værd at inddrage i forløbet. Han har ofte referencer til gamle guldaldermalerier i sine nutidige landskabsmalerier. Du kan høre mere om Allan Otte i den Deadline udsendelse, som der er linket til under Sammenhæng, og se ham male i videoen, der er linket til under Supplerende materialer.

MitCFU
Landskabsbilleder af Nordsjælland med holdning fra guldalderen og nu
Hent PDF med kapitelmærkning
00:00:09
Hvornår var guldalderen? Hvad er kendetegnende for malerier i guldalderen? Fortælleren i introen citerer fra den danske nationalsang, "Der er et yndigt Land" af Adam Oehlenschläger. Hvorfor nævner hun den sang her? Hvad er det værterne vil undersøge i udsendelsen?
00:01:10
Hvad ser man på maleriet? Hvad synes Line og Chris om maleriet? Hvad synes du om det? Hvad får du at vide om maleren Lundbye? Hvad kendetegner hans malerier?
00:04:40
Hvilke landskaber synes du, er mest danske? Hvordan tror du, de omgivelser du er vokset op med, har været med til at forme dig?
00:06:01
Hvorfor var det i Nordsjælland, at malerne fandt deres motiver i guldalderen?
00:08:43
Hvordan adskiller kysten i maleriet sig fra virkelighedens kyst?
00:11:00
Hvad er det for nogle landskabs-malerier, som kunstneren Carsten Dahl maler? Hvordan adskiller de sig fra guldaldermalerierne?
00:13:16
Hvilke begivenheder i Danmark i starten af 1800-tallet gjorde, at vi blev et lille fattigt land? Og hvordan påvirkede det malerkunsten?
00:14:24
Hvorfor malede Lundbye kysten ved Kitnæs så overdrevet og meget højere end i virkeligheden?
00:17:42
Skovgaard og Dreyer er to andre guldalder-malere, som forherligede og overdrev landskaberne i deres malerier. De benyttede sig af en teknik kaldet komposit. Hvad gik den ud på?
00:18:49
Hvordan udtrykker guldalder-malerier en politisk holdning? Kan du finde eksempler på, at nogen i vores tid afbilleder danske landskaber på forherligende måde for at promovere en politisk holdning?
00:20:48
Hvilke billeder tager Chris, som han synes repræsenterer Nordsjælland i dag og hvorfor? Hvis du bor i Norsjælland, så gå ud og tag nogle fotos i dit lokalområde, som du synes repræsenterer Nordsjælland i dag. Skriv din begrundelse for valg af motiv. Prøv evt. også at beskrive det magtforhold, som gemmer sig i motivet.
-
Billedkunst
-
Kunstperioder
-
Line Knutzon