Du er ikke logget ind
Del


Tilbage
Billede af materialet Dengang vi var bønder ( 5 )
TVOptagelse
Dengang vi var bønder ( 5 )
8.-10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser

DRKultur

Dansk dokumentarserie i 6 afsnit. Sult, kummerformer, tidlig død. Ikke alle på landet nyder godt af udviklingen i sidste halvdel af 1800 tallet. Faktisk opstår der et decideret landproletariat, hvor titusinder af familier hutler sig gennem tilværelsen - uden egen jord og dyr. Mange ender på fattiggården eller hospitalet, og kløften mellem gårdejere og husmænd vokser og vokser. Kunstnerne begynder at beskrive elendighederne på landet og politikerne indser, at man er nødt til at vende udviklingen. Husmandsbevægelsen stiftes, og fra 1900 tallet indføres en lang række reformer.


"Dengang vi var bønder ( 5 )" er en del af

Serie
Dengang vi var bønder

Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med UNI-login eller WAYF - så kan du låne materialt

Husmænd 1880-1930
Dette afsnit i dokumentarserien handler især om husmændene, men også om de ikke jordbesiddende landarbejdere - landproletariatet. Vi får med faktuel viden og beskrivelser et fint indblik i forholdene for de ringest stillede i datidens landbrug, som beskæftigede hovedparten af de arbejdsduelige i Danmark, selvom perioden oftest beskrives som "industrialismen".
Udsendelsen beskriver den udvikling, der på mange måder er med til at præge perioden og dansk landbrug (bemærk at afsnit 4 i serien beskriver omtrent samme periode, men med fokus på andelsbønderne).
I historiefaget vil afsnittet sammen med afsnit 4 være et meget fint supplement i forløb, der beskæftiger sig med Danmark i perioden fra slutningen af 1800-talet til begyndelsen af 1900-tallet, hvad enten fokus er på landbrugets udvikling eller industrialiseringen eller fattigdom i Danmark, da der er en klar sammenhæng, der ikke må overses.
I dansk vil afsnittet give en rigtig fin baggrundsviden til at beskæftige sig med "det folkelige gennembrud" og forfattere som Aakjær, Skjoldborg, Pontoppidan, Nexø m.fl. samt billedkunstnere som ex. Brændekilde og Ring
Der er udarbejdet en kapitelmærkning, der fokuserer på indhold.

Indholdsmærkning

Hent PDF med kapitelmærkning

01
00:00:09
Kapitelbillede
Intro til serien og dette afsnit

02
00:01:27
Kapitelbillede
Gårdmænd (bønder) vs. husmænd, og landarbejdere
Opridsning af forholdene på landet i slutningen af 1800-tallet, herunder lidt faktatal.

03
00:05:03
Kapitelbillede
En voldsom befolkningstilvækst
... giver flere munde at mætte og større og større behov for husly. Og mange lever derfor under kummerlige forhold. Begreber som bærkoner, vårhunger, kummerformer og sygdom tegner perioden. Dels som følge af ernæringsmæssigt elendige forhold, men også pga. et meget usundt indeklima i de fattiges boliger.

04
00:13:00
Kapitelbillede
De subsistensløse
Hjælpen til de fattigste aftager som der bliver flere og flere, og grundlæggende er bønder/gårdmænd ikke solidariske, men stærkt liberale.

05
00:15:13
Kapitelbillede
Fattighuse
Antallet af fattighuse stiger, flere og flere kan ikke forsørge sig selv, og samfundet "tager over", men der skal ydes før der kan nydes!

06
00:18:19
Kapitelbillede
Kunsten og de fattige
Flere og flere kunstnere fik øje på landproletariatets kummerlige forhold, ex. Aakjær, Skjoldborg, Nexø, Pontoppidan, Brendekilde og Ring, hvilket medvirkede til en politisk interesse.

07
00:21:37
Kapitelbillede
Børnene og den befolkningsmæssige udvikling
Børnene begyndte at arbejde som 7-8 årige, men overskuddet af arbejdskraft og den ringe indtjening førte til udvandring, dels til byerne og dels til Amerika. Nye lovtiltag forbedrede forholdene, herunder lensafløsningslovene i 1919.

08
00:25:16
Kapitelbillede
Husmandskolonier fra 1920
Lodtrækning, statshusmandsbrug og nødvendigheden af ekstra arbejde.

Pædagogisk note
Carsten Landbo-Sørensen
Tilrettelægger
Liv Thomsen
Vært
Liv Thomsen
Udgiver
DRKultur
Udgivelsesår
2018
Faustnummer
TV0000113131
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 29 min
Sprog
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
29 min..
TV-dato
26. sep. 2018 kl. 20.45