DRKultur
Dansk dokumentarserie. Mange kender forfatteren Jeppe Aakjær for sange som Jens Vejmand og Jeg Er Havren, hvor han digter om den jyske natur og de sociale forhold på landet. I dette program undersøger vært Maria Månson, hvordan Aakjærs litteratur var med til at starte debat om almuens levevilkår, og hvordan hans naturlyrik afslører ham, som det man i dag ville kalde en "klimatosse".
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med UNI-login eller WAYF - så kan du låne materialtJeppe Aakjær er en forfatter, der spænder vidt i sit forfatterskab. Men hvad enten man vil beskæftige sig med hans naturlyrik - ex. Jeg er Havren, Sneflokke kommer vrimlende, eller hans samfundskritiske værker - ex Vredens Børn, eller hans dialektdigtning, så er der meget at komme efter. Og TV-udsendelsen giver en god introduktion til de forskellige sider af forfatterskabet.
Det folkelige gennembrud i litteraturen omkring 1900 bliver der, hvor Aakjær sætter sit markante aftryk, og hans forfatterskab vil derfor kunne indgå i flere forskellige forløb i danskfaget. Men han er også interessant i fællesfaglige forløb, hvor ex dansk arbejder sammen med historie, ex dansk/historie-opgaven (DHO).
I sproglige forløb i dansk kan Aakjær også anvendes - ex om dialekter, om billedsprog/troper, om agitatorisk sprogbrug etc.
Der er tilknyttet en indholdsfortegnende kapitelmærkning til udsendelsen, der desuden kort introducerer de tre afsnit udsendelsen består af.
Indholdsfortegnelse
Hent PDF med kapitelmærkning
00:00:10
00:01:06
Rugens Sange. Inspiration i Friedrich Nietzsches tanker om solen, havet , vinden og jorden.
00:11:12
Vredens Børn. Agitatoren Aakjær og hans politiske engagement.
00:19:44
Sprog og dialekter
-
Dansk