Du er ikke logget ind
Del


Tilbage
Billede af materialet En syg forskel ( 3 )
TVOptagelse
En syg forskel ( 3 )
9.-10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser

DR1

Dansk dokumentarserie i 4 afsnit. Tinna bor i Aalborg Øst og har rygerlunger og sukkersyge, men også dårlige tænder. Hun har ikke været ved tandlæge i de sidste ti år, for hun har ikke råd, da man selv skal betale mindst 20% af regningen som brugerbetaling. Sygeforsikringen Danmark vil ikke acceptere Tinna som medlem, for hun er et "dårligt liv". Alt dette har alvorlige konsekvenser for hendes helbred og bliver dyrt for samfundet. Johnny fra Aalborg Øst har brug for psykologbehandling efter et hjerteanfald, men han er på venteliste, og imens bliver han mere og mere frustreret og vred, og det går ud over hans kæreste Laila, hvilket truer deres parforhold og gør Laila dybt deprimeret - men heller ikke hun kan få psykologhjælp. Parret er på overførselsindkomst, så de har hverken en privat sygesikring eller en arbejdsgiverbetalt sundhedsforsikring, og de kan ikke selv klare omkostningerne til en psykolog. I velhaverkvarteret Hasseris er der til gengæld råd til at sætte penge af til brugerbetaling og privat sygesikring i forbindelse med de helbredstjek, som er nødvendige for at kunne leve et fuldt, sundt og langt liv. I dette program undersøger DR Dokumentar, hvor meget vi danskere selv skal betale for sundhedsydelser, og hvad det betyder for dem, som ikke har råd. Vil det i længden ikke være en god idé for samfundet at investere i de fattiges sundhed for at undgå de meget større udgifter, der kommer, når sygdomstilstanden er blevet permanent? Der sker imidlertid det modsatte, når sundhedssektoren privatiseres mere og mere, og man fx på privathospitaler kommer foran i køen, hvis man her en privat sundhedsforsikring.


"En syg forskel ( 3 )" er en del af

Serie
En syg forskel

Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med UNI-login eller WAYF - så kan du låne materialt

Udefra set, ikke mindst på lang afstand, som det skildres i Michael Moores amerikanske "Sicko", er det danske sundhedssystem velfungerende og solidarisk.
Lige vilkår for alle, uanset social status og alder.
Når kikkerten betjenes korrekt,og det danske system granskes nøjere, er der forhold, som bestemt ikke bekræfter dette. Et dansk tv-hold fra DR har lavet en grundig research, og zoomer ind på iøjnefaldende forskelle og uligheder i verdens lykkeligste land.
Dokumentarserien kan indgå i flere faglige sammenhænge, men overordnet set er serien oplagt at bruge i samfundsfag inden for flere af hovedområderne, men dog primært i forløb eller projekter, der har fokus på social ulighed, social differentiering, kulturelle mønstre, velfærdspolitik etc.
Serien kan også være et vigtigt supplerende stof i flerfaglige projekter, ex SRP, SRO, SSO etc.
"En vej - to verdener" er en næsten samtidig dokumentarserie, der kan kaste yderligere lys over problematikkerne. Hejredalsvej, Brabrand, danner en skillelinje mellem to meget forskellige kvarterer, hvor der på den ene side bor folk, der hører til Danmarks 10% rigeste og på den anden side bor folk, der hører til Danmarks 10% fattigste. Serien prøver at kaste lys over, hvilken betydning det har for at få et godt liv.
Endelig skal nævnes et forskningsprojektet ledet af Peter Vedsted, Aarhus Universitet, der påviser, "at der er områder af Danmark, hvor man går langt sjældnere til læge end gennemsnittet. Samtidig viser forskningsprojektets kortlægningen, at man i en stor del af de områder har en øget risiko for at dø, inden man er fyldt 75 år." (DR/DK Nyheder, se link nedenfor).

Pædagogisk note
Carsten Landbo-Sørensen
Tilrettelægger
Lisbeth Dilling
Nikolaj Venge
Udgiver
DR1
Udgivelsesår
2016
Faustnummer
TV0000101567
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 42 min
Sprog
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
42 min..
TV-dato
6. jun. 2016 kl. 20.45