DR1
Dansk dokumentarserie i 4 afsnit. Fattige danskere lever væsentligt kortere end rige danskere. Kan en af grundene være, at der er forskel på den behandling, som de ressourcesvage og de ressourcestærke får i det danske sundhedssystem? Både Johnny fra Aalborg Øst og Hans fra Hasseris har haft en blodprop, men får de samme behandling og efterbehandling? En undersøgelse med 43.000 danske patienter viser bl.a., at de rigeste patienter har 20% større chance for at modtage efterbehandling (fysisk træning, patientuddannelse og lægesamtale) end de fattigste patienter. Det skyldes bl.a., at mange af de fattigste har sværere ved at samtale om og læse om deres lidelser og behandlingen af dem, fordi der bliver brugt mange fremmedord og faglige udtryk. Det fører også ofte til et manglende mod og en manglende kommunikativ evne, når det i samtaler med læger osv. drejer sig om at stille krav og forhandle sig frem til den bedst mulige behandling og efterbehandling. Således bliver patienter i Hasseris fx dobbelt så ofte henvist til en dyr speciallæge som patienter fra Aalborg Øst, og patienterne fra Hasseris er også væsentligt bedre til fx at forhandle sig frem til genoptræning. Er det rimeligt, at de selvhjulpne og velformulerede borgere gør et større indhug i sundhedssystemets pulje end de mere autoritetstro og spagfærdige borgere?
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med UNI-login eller WAYF - så kan du låne materialtUdefra set, ikke mindst på lang afstand, som det skildres i Michael Moores amerikanske "Sicko", er det danske sundhedssystem velfungerende og solidarisk.
Lige vilkår for alle, uanset social status og alder.
Når kikkerten betjenes korrekt,og det danske system granskes nøjere, er der forhold, som bestemt ikke bekræfter dette. Et dansk tv-hold fra DR har lavet en grundig research, og zoomer ind på iøjnefaldende forskelle og uligheder i verdens lykkeligste land.
Dokumentarserien kan indgå i flere faglige sammenhænge, men overordnet set er serien oplagt at bruge i samfundsfag inden for flere af hovedområderne, men dog primært i forløb eller projekter, der har fokus på social ulighed, social differentiering, kulturelle mønstre, velfærdspolitik etc.
Serien kan også være et vigtigt supplerende stof i flerfaglige projekter, ex SRP, SRO, SSO etc.
"En vej - to verdener" er en næsten samtidig dokumentarserie, der kan kaste yderligere lys over problematikkerne. Hejredalsvej, Brabrand, danner en skillelinje mellem to meget forskellige kvarterer, hvor der på den ene side bor folk, der hører til Danmarks 10% rigeste og på den anden side bor folk, der hører til Danmarks 10% fattigste. Serien prøver at kaste lys over, hvilken betydning det har for at få et godt liv.
Endelig skal nævnes et forskningsprojektet ledet af Peter Vedsted, Aarhus Universitet, der påviser, "at der er områder af Danmark, hvor man går langt sjældnere til læge end gennemsnittet. Samtidig viser forskningsprojektets kortlægningen, at man i en stor del af de områder har en øget risiko for at dø, inden man er fyldt 75 år." (DR/DK Nyheder, se link nedenfor).
Nikolaj Venge