Du er ikke logget ind
Del


Tilbage
Billede af materialet En syg forskel ( 1 )
TVOptagelse
En syg forskel ( 1 )
9.-10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser

DR1

Dansk dokumentarserie i 4 afsnit. Jan har risiko for at dø tidligt, for han er arbejdsløs og bor i et socialt boligbyggeri i Aalborg Øst. Syv kilometer vestpå i det velhavende villakvarter Hasseris lever de jævnaldrende mænd i snit 16 år længere end Jan, mens kvinderne der gennemsnitligt lever 10 år længere end jævnaldrende kvinder i Aalborg Øst. Den lave levealder i Aalborg Øst svarer til gennemsnitslevealderen i et tredjeverdensland, og selv om danskernes gennemsnitlige levealder er steget markant siden 1950'erne, så halter 25% af danskerne alvorligt bagefter. Hvorfor bliver nogle mere syge og lever kortere end andre? Fordommene tilsiger, at forskellene i levealder navnlig skyldes underklassens problematiske livsstilsvalg som rygning, druk, fed mad, for lidt motion, medicinmisbrug m.v., men der er mange andre faktorer: Negativ social arv, lavt uddannelsesniveau, fysisk nedslidende arbejde, dårligt arbejdsmiljø, dårlig økonomi, arbejdsløshed, depression, ensomhed o.a.


"En syg forskel ( 1 )" er en del af

Serie
En syg forskel

Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med UNI-login eller WAYF - så kan du låne materialt

Udefra set, ikke mindst på lang afstand, som det skildres i Michael Moores amerikanske "Sicko", er det danske sundhedssystem velfungerende og solidarisk.
Lige vilkår for alle, uanset social status og alder.
Når kikkerten betjenes korrekt,og det danske system granskes nøjere, er der forhold, som bestemt ikke bekræfter dette. Et dansk tv-hold fra DR har lavet en grundig research, og zoomer ind på iøjnefaldende forskelle og uligheder i verdens lykkeligste land.
Dokumentarserien kan indgå i flere faglige sammenhænge, men overordnet set er serien oplagt at bruge i samfundsfag inden for flere af hovedområderne, men dog primært i forløb eller projekter, der har fokus på social ulighed, social differentiering, kulturelle mønstre, velfærdspolitik etc.
Serien kan også være et vigtigt supplerende stof i flerfaglige projekter, ex SRP, SRO, SSO etc.
"En vej - to verdener" er en næsten samtidig dokumentarserie, der kan kaste yderligere lys over problematikkerne. Hejredalsvej, Brabrand, danner en skillelinje mellem to meget forskellige kvarterer, hvor der på den ene side bor folk, der hører til Danmarks 10% rigeste og på den anden side bor folk, der hører til Danmarks 10% fattigste. Serien prøver at kaste lys over, hvilken betydning det har for at få et godt liv.
Endelig skal nævnes et forskningsprojektet ledet af Peter Vedsted, Aarhus Universitet, der påviser, "at der er områder af Danmark, hvor man går langt sjældnere til læge end gennemsnittet. Samtidig viser forskningsprojektets kortlægningen, at man i en stor del af de områder har en øget risiko for at dø, inden man er fyldt 75 år." (DR/DK Nyheder, se link nedenfor).

Pædagogisk note
Carsten Landbo-Sørensen
Tilrettelægger
Lisbeth Dilling
Nikolaj Venge
Udgiver
DR1
Udgivelsesår
2016
Faustnummer
TV0000101361
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 43 min
Sprog
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
43 min..
TV-dato
23. maj 2016 kl. 20.45