Du er ikke logget ind
Tilbage
Univers
Folketro, sagnvæsner og gys
Skal dine elever på mellemtrinnet opleve dette gysende univers, mens de bliver klogere på nordisk folklore? I gamle dag spillede folketro en central rolle i livet på landet, og i dag lever den videre i film, bøger og lydfortællinger. Dette univers består af børnegyseren 'Felix og Åmanden', podcastserien 'Sagnfolket', eventyrfilmen 'Askeladden', spillet 'Monsterkrig' og H. C. Andersens eventyr 'Elverhøj'. Alle teksterne trækker på den viden, som folkemindesamlere indsamlede i slutningen af 1800-tallet.
I Danmark var det skolelæreren Evald Tang Christensen, der på antropologisk vis gik fra sogn til sogn og lyttede til fortællingerne om nisser, elevere og lygtemænd og skrev dem ned for eftertiden. I dokumentaren 'Dengang vi var bønder' kan bliver klogere på, hvilken rolle disse fortællinger kom til at betyde for folkeånd og danskhed.
I Danmark var det skolelæreren Evald Tang Christensen, der på antropologisk vis gik fra sogn til sogn og lyttede til fortællingerne om nisser, elevere og lygtemænd og skrev dem ned for eftertiden. I dokumentaren 'Dengang vi var bønder' kan bliver klogere på, hvilken rolle disse fortællinger kom til at betyde for folkeånd og danskhed.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med UNI-login eller WAYF - så kan du låne materialtÅmanden i Odense
AfDR Podcastserie 5 episoder.<br />Bor der overnaturlige væsener i den danske natur? Det troede man engang - og nogle tror stadig. Sæt dig i bilen sammen med Karen Straarup og Sandra Mia Susgaard, når de kører ud i landet på jagt efter sagnfolket. Tag med på kirkegården, i mosen og i skoven efter mørkets frembrud. Og tag med på besøg hos dem, der stadig fortæller sagnene, som har mødt det overnaturlige, og som har kendt elverpigerne, Åmanden og Helhesten, siden de var børn<br />I Odense Å bor Åmanden. Sagn fortæller, at han hvert år kræver et offer - et menneskeliv. Alligevel aflægger Sandra Mia åen en natteligt besøg.
Felix og åmanden
Af Kenneth Bøgh AndersenFelix og Åmanden er bogversionen af tv-serien om drengen Felix, der på en skoleudflugt til Nationalmuseet finder en hemmelig kælder med virkeligt mærkelige ting.<br />Ved et tilfælde får Felix en magisk fløjte med hjem i tasken, der viser sig at vække det uhyggelige sagnvæsen, Åmanden, til live. Han har sovet i 147 år, og han er sulten efter menneskekød. Sammen med skolekammeraten Siff, bliver det nu Felix’ opgave at afværge en katastrofe. Hele historien udspiller sig i øvrigt i dagene omkring halloween.
Lygtemændene på Lolland-Falster
AfDR Podcastserie 5 episoder.<br />Bor der overnaturlige væsener i den danske natur? Det troede man engang - og nogle tror stadig. Sæt dig i bilen sammen med Karen Straarup og Sandra Mia Susgaard, når de kører ud i landet på jagt efter sagnfolket. Tag med på kirkegården, i mosen og i skoven efter mørkets frembrud. Og tag med på besøg hos dem, der stadig fortæller sagnene, som har mødt det overnaturlige, og som har kendt elverpigerne, Åmanden og Helhesten, siden de var børn<br />I Lolland-Falsters disede moser kan man se små lygter lyse, når Lygtemanden er på spil.<br />Efter at have hørt lokale sagn, overvinder Sandra Mia og Karen frygten for mørket og drager alene ud i skoven en nat for at finde ham.
De underjordiske på Bornholm
AfDR Podcastserie 5 episoder.<br />Bor der overnaturlige væsener i den danske natur? Det troede man engang - og nogle tror stadig. Sæt dig i bilen sammen med Karen Straarup og Sandra Mia Susgaard, når de kører ud i landet på jagt efter sagnfolket. Tag med på kirkegården, i mosen og i skoven efter mørkets frembrud. Og tag med på besøg hos dem, der stadig fortæller sagnene, som har mødt det overnaturlige, og som har kendt elverpigerne, Åmanden og Helhesten, siden de var børn<br />Sandra Mia og Karen er sejlet til Bornholm på jagt efter De Underjordiske, en slags trolde. På øen møder de Conny, der kan fortælle at De Underjordiske faktisk findes - for hun har mødt dem.
Helhesten på Mols
AfDR Podcastserie 5 episoder.<br />Bor der overnaturlige væsener i den danske natur? Det troede man engang - og nogle tror stadig. Sæt dig i bilen sammen med Karen Straarup og Sandra Mia Susgaard, når de kører ud i landet på jagt efter sagnfolket. Tag med på kirkegården, i mosen og i skoven efter mørkets frembrud. Og tag med på besøg hos dem, der stadig fortæller sagnene, som har mødt det overnaturlige, og som har kendt elverpigerne, Åmanden og Helhesten, siden de var børn<br />I første episode går turen til Karens hjemstavn Mols. Karens far beretter om et begravet hestehoved i sognets kirke, og turen går til en nedlagt pestkirkegård midt om natten, alene, på udkig efter Helhesten.
Askedrengen - I troldkongens sal (Norsk tale)
Maipo FilmEventyrkomedie baseret på det gamle folkeeventyr. Vi befinder os i Norge engang for længe, længe siden. Den fattige bondeknøs Esben Askedreng og hans to brødre begiver sig ud på en farefuld færd for at redde kongens datter, så de kan indkassere dusøren og bruge den til at genopbygge deres nedbrændte slægtsgård. Prinsessen er nemlig blevet taget til fange af selveste den grusomme Troldkonge, der bor i et bjerg og siges at være umulig at besejre.
Elverfolket på Stevns
AfDR Podcastserie 5 episoder.<br />Bor der overnaturlige væsener i den danske natur? Det troede man engang - og nogle tror stadig. Sæt dig i bilen sammen med Karen Straarup og Sandra Mia Susgaard, når de kører ud i landet på jagt efter sagnfolket. Tag med på kirkegården, i mosen og i skoven efter mørkets frembrud. Og tag med på besøg hos dem, der stadig fortæller sagnene, som har mødt det overnaturlige, og som har kendt elverpigerne, Åmanden og Helhesten, siden de var børn<br />Ved Elverhøj lokker smukke elverpiger unge mænd i døden. Karen og Sandra Mia kører mod Stevns for at høre de sagn, der er blevet fortalt i generationer på halvøen - om Elverkongen og hans følge, der bor inde i den gamle gravhøj.
Dengang vi var bønder ( 3 )
DRKulturDansk dokumentarserie i 6 afsnit. Heden er eksotisk og skræmmende. Og meget udansk. Men faktisk er 18 procent af Danmark dækket af hede og moser i 1780. Jorden er så ufrugtbar, at hedebønderne må leve af lyngen, bierne og husdyrene. Samt de berømte jydepotter og uldstrømper. Alligevel er de ofte bedre økonomisk stillet end resten af landets bønder, for vestjyden er stærk og sej og udnytter alle muligheder. I løbet af 1800-tallet opdyrkes heden, og folkemindeforskere drager ud for at indsamle sange, eventyr og genstande. Hedebonden er nu en uddøende race og kommer på museum.
-
Dansk
-
Fortolkning
-
Kommunikation
-
Faustnummer
CFUUNIVERS1132849