Du er ikke logget ind
Del
Tilbage
Liv i renæssancen (6)
Thomas Kingo
digter af guds nåde
7.-10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser

DR2

Kingo har skrevet mange af vore kendteste salmer. Han fødes i 1634 i beskedne kår i Slangerup, men den talentfulde dreng anbefales til latinskolen i Hillerød. Han har dog gjort en purung pige gravid i Slangerup og straffes hårdt for det. Efter latinskolen starter han på universitetet i København midt under en af de mange pestepidemier, og dødens rædsel gør stærkt indtryk på ham. Efter eksamen bliver han hjælpepræst i Vestsjælland og indleder et forhold til den gamle præsts unge kone, hvilket bl.a. udmønter sig i kærlighedsdigtet Chrysilis. Han bliver præst i fødebyen Slangerup, og hans svulstige hyldestdigte til afdøde bysbørn gør ham populær. Det er enevældens tid, og stræbsomme og talentfulde borgerbørn har gode muligheder for avancement på bekostning af den gamle adel. Med hyldestdigtet Hosianna til den nye konge Christian V er hans lykke gjort. Kingos digte og salmer er spændt ud mellem modsætningerne liv og død, og de er pompøse i barokkens iscenesatte stil. Kingo ender som biskop i Odense, bliver adlet og får en ung kone, til hvem han stiler kærlighedsdigtet Candida.


"Thomas Kingo" er en del af

Serie
Liv i renæssancen

Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet

Thomas Kingo - digter af guds nåde
Vi er i kølvandet på renæssancen på vej ind i barokken. Kingo bliver den førende litterære skikkelse i overgangen til og fuldbyrdelsen af barokken, og som sådan en central skikkelse i litteraturhistorien.
I udsendelsen oprulles Kingos livsforløb og tidens vigtigste begivenheder skitseres, samtidig med at de for perioden centrale figurer præsenteres - Frederik d. 3 der indførte enevælden og arvedømmet, hans efterfølger Chr. d. 5, videnskabsmændene Ole Worm og Ole Rømer, samt mere perifert Peder Schumacher AKA Griffenfeld og Jacob Worm, der som indebrændt satiriker og digter udfordrer både kongemagten og Kingo!
Kingo regnes for en af de største danske salmedigtere, men samtidig brugte han også sit talent til at skrive hyldestdigte, kærlighedsdigte, satiriske digte mm. så udsendelsen åbner for et mere nuanceret syn på Kingo og dermed en mere vidtfavnende tilgang til barokken og den samtidige litteratur.
Udsendelsen vil have sin plads i forløb om barokken og Kingo, uanset om der er tale om forløb med litteraturhistoriske punktnedslag eller det er forløb med specifikt fokus på barokken og den tidlige enevælde.
Man får også gennem udsendelsen et kort stilhistorisk signalement af barokken.
Vejledningen er rettet mod dansk, historie og andre fag på gymnasiale uddannelser.

MitCFU logo
MitCFU
Hertil findes pædagogisk vejledning
Hent PDF
Hertil findes pædagogisk vejledning
Hent Word-fil
Pædagogisk note
Carsten Landbo-Sørensen
Tilrettelægger
Liv Helle Thomsen
Udgiver
DR2
Udgivelsesår
2009
Faustnummer
TV0000125733
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 40 min
Sprog
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
40 min..
TV-dato
15. okt. 2021 kl. 15.20