Leonora Christina
DR2
Leonora Christina fødes som uægte datter af Christian IV og Kirsten Munk i 1621. Hun er sin fars yndlingsdatter, og hun gifter sig med Corfitz Ulfeldt, der er en ny type adelig: En veluddannet verdensborger med stil. Ulfeldt udnævnes til rigskansler, og Leonora bliver landets førstedame. Parret fører sig frem som kulturelt forbillede i København, og de søger selv kulturelle forbilleder i de fremmeste europæiske storbyer: Rembrandts Amsterdam og Molieres Paris. Da Christian IV dør, falder det mondæne, katolske og arrogante par i unåde hos den nye konge, Frederik III, der med nogen ret mistænker dem for landsforræderi og svindel med statens midler. Parret flygter til Dronning Kristina i Sverige, tager del i hendes krig mod Danmark og vinder. Ulfeldt belønnes med godser i Skåne, men bekæmpes af de dansksindede Snaphaner. Parret flygter til Danmark, hvor de fængsles og siden løslades uden ejendom. Da de atter intrigerer, fængsles Leonora i 1663 i Blåtårn, hvor hun skriver sine berømte erindringer, "Jammersminde". Ulfeldt dør i udlandet, og Leonora tilbringer sine sidste år i kloster.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetLeonora Christina
Historien om Leonora Christina er på den ene side historien om en stærk og selvbevidst kvinde og på den anden side historien om magtspillet i de højeste kredse. Og så er det også historien om en social optur og nedtur af voldsomme dimensioner.
Parret Ulfeldt er kendt af mange, ikke mindst på grund af Leonora Christinas store skrivetalent, så i danskfaget er uddrag af Leonora Christinas hovedværk "Jammersminde" ofte på pensumlisten, når man skal arbejde med dansk renæssancelitteratur, og udsendelsen vil derfor være et fint supplement til tekstgennemgangen. Her får man billeder og baggrundsviden, der sætter teksten ind i en 1600-tals sammenhæng.
Der bliver i udsendelsen desuden flittigt citeret fra "Den franske selvbiografi", ligesom der bliver henvist til værket "Hæltinners Pryd".
I forhold til at bruge udsendelsen i historie, så skal man være opmærksom på, at man i udsendelsen får lagt en anden vinkel på store dele af 1600-tallets begivenheder, end den man traditionelt møder i historiefaget. Christian den 4.´s rolle er her sekundær, mens hans datter og svigersøns rolle er den primære. Vi hører også om de kulturelle moder i tiden, den franske indflydelse på det sociale liv og den hollandske indflydelse på kunsten.
Vejledningen er rettet mod dansk, historie og andre fag på gymnasiale uddannelser.

MitCFU
-
Dansk
-
Historie
-
Historiebrug
-
Kronologi og sammenhæng
-