Du er ikke logget ind
Del
Tilbage
Liv i renæssancen (3)
Jens Munk
med døden ombord
7.-10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser

DR2

I renæssancen sprænges alle grænser, også de geografiske, og Jens Munk er vores største søfarer. Han fødes i Norge i 1579 som søn af den brutale, danske lensmand Erik Munk, men han er en horeunge, hvis mor er en af Erik Munks mange elskerinder. Da faren fængsles af Christian IV, stikker den 12-årige Jens til søs som dæksdreng og når helt til Brasilien og de rigdomme, der af europæerne føres tilbage over havet som kolonialvarer. Bortset fra humanister som fx Montaigne, ser europæerne kolonierne som et rent tag-selv-bord. Christian IV vil være med i kapløbet, og han sender ekspeditioner til Grønland for at finde rigdomme og en genvej til Kina. Mandskabet til ekspeditionerne er vagabonder og fattige, som før afsejling shanghajes til Bremerholm i København. Også Jens Munk er på Bremerholm, men udmærker sig som sin far i krig mod svenskerne og bliver kaptajn på et krigsskib. Jens Munk slår sig på hvalfangst, men går fallit, og han lover i stedet kongen at finde Nordvestpassagen. Han fører dagbog over en ekspediton, der kommer til at koste alle livet, undtagen Munk selv og 2 sømænd.


"Jens Munk" er en del af

Serie
Liv i renæssancen

Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet

Jens Munk.
Dette afsnit af serien om "Liv i renæssancen" har med udgangspunkt i Erik Munk og dennes søn Jens Munk fokus på renæssancens søgen efter rigdomme i de nyopdagede dele af verden og i de endnu uopdagede, hvide pletter på verdenskortet.
Denne søgen førte til koloniseringen af den nye verden, og dermed udvidelse af ens territoriale områder. Denne kolonisering ville Christian den 4. også have del i og udsendelsen vil derfor kunne bruges som supplerende materiale i historieforløb med fokus på den tidlige danske kolonihistorie, en historie man kan argumentere for startede med Grønland.
Man får også berettet om det ofte brutale menneskesyn, der prægede kolonisatorerne, hvilket står i kontrast til den humanisme, som var en del af renæssancen; i udsendelsen repræsenteret af Michel de Montaigne.
Yderligere får man også en baggrundsviden om udvidelsen af den danske handelsflåde og koloniseringens betydning for København og Bremerholm. Alt sammen viden der vil kunne supplere undervisningen i emnet.
Vejledningen er rettet mod dansk, historie og andre fag på gymnasiale uddannelser.

MitCFU logo
MitCFU
Hertil findes pædagogisk vejledning
Hent PDF
Hertil findes pædagogisk vejledning
Hent Word-fil
Pædagogisk note
Carsten Landbo-Sørensen
Tilrettelægger
Liv Helle Thomsen
Udgiver
DR2
Udgivelsesår
2009
Faustnummer
TV0000125730
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 39 min
Sprog
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
39 min..
TV-dato
13. okt. 2021 kl. 15.15