Du er ikke logget ind
Del


Tilbage
Billede af materialet Bøger, der gør en forskel
TVOptagelse
Bøger, der gør en forskel
7.-10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser

DRKultur

Dansk dokumentarserie. Henrik Pontoppidan (1857-1943) er kendt som en af Danmarks største romanforfattere og blev berømt for sine autentiske beskrivelser af dagliglivet i Danmark. I dette program undersøger vært Maria Månson nye litterære vinkler på det kendte forfatterskab med hjælp fra Mathilde Walter Clark, Jens Smærup Sørensen og Rasmus Vangshardt.


Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med UNI-login eller WAYF - så kan du låne materialt

Interessante samtaler med 3 litteraturforskere om de store eksistentielle spørgsmål i Henrik Pontoppidans romaner Lykke-Per og De dødes rige.
Hvis eleverne har arbejdet med Lykke-Per i dansk, er det helt sikkert relevant at lade eleverne se udsendelsen her og høre de vidende mennesker fortælle om de store spørgsmål i Pontoppidans romaner. Lykke-Per som tv-serie kan ses og bookes til eleverne på mitCFU. Se link herover. Der er et kapitelsæt til udsendelsen, som kan hjælpe eleverne med at udlede de vigtigste pointer.

Elevspørgsmål til hele udsendelsen

Hent PDF med kapitelmærkning

01
00:00:33
Kapitelbillede
Intro til Henrik Pontoppidans forfatterskab
Nobelpristager i 1917. Hans romaner drejer sig om livets eksistentielle spørgsmål - hvordan skal vi vælge at leve, så vi bliver lykkelige? Det moderne menneskes grundspørgsmål - også i dag.

02
00:01:18
Kapitelbillede
Hvem er jeg? Lykke-Per
Mathilde Walter Clack fortæller om de eksistentielle spørgsmål i Lykke-Per. Hvilke tre eksistentielle spørgsmål nævner hun? Hvad mener hun med, at vi får afmonteret vores forventninger til lykken i Lykke-Per? Hvad mener hun med, at Lykke-Per bliver et spejl for os, der læser romanen? Hvilke arketyper mener Mathilde, at hhv. Per og Jacobe repræsenterer? Hvordan mener I, vi som mennesker kan blive lykkelige?

03
00:09:20
Kapitelbillede
Samfundskritik - De dødes rige
I Pontoppidans sidste roman "De dødes rige" retter han en skarp kritik mod det moderne samfund - det spirende demokrati. Nu er magten ikke så synlig, men det åbner for manipulation fra bl.a. mediernes side. Er den kritik stadig relevant i dag? Pontoppidan beskriver også i romanen, hvordan mennesker dyrker alverdens sundhedskure. Hvorfor gør de det? Er det noget, I kan genkende i nutidens samfund?

04
00:17:18
Kapitelbillede
Nye opdagelser - Menneskets forhold til naturen
Litteraturforskeren Henrik Vangshardt fortæller om et eksistentielt spørgmål, som Pontoppidan kredser om i "De dødes rige": Kan mennesket overhovedet lever i pagt med naturen? Er det en utopi eller et realistisk mål? Hvad er moralen, som man kan udlede af romanen i følge Vangshardt? Hvad tænker I?

Pædagogisk note
Trine Ferdinand
Tilrettelægger
Sofie Simone Busk Tønsberg
Vært
Maria Månson
Udgiver
DRKultur
Udgivelsesår
2019
Faustnummer
TV0000117459
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 29 min
Sprog
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
29 min..
TV-dato
3. sep. 2019 kl. 21.00