DRKultur
Dansk dokumentarserie i 6 afsnit. Der er så yndigt ude på landet. I hvert fald indtil landbruget bliver mekaniseret og effektiviseret. Op til 1950erne er det stadig almindeligt med mange generationer under samme tag på den firlængede bondegård. Der er et hav af heste på markerne, og de fleste steder er det stadig pigerne, der malker køerne, og karlene, der hakker, spreder, slåer, tærsker og muger ud. Men så kommer maskinerne. Fra den første Fergusontraktor til vore dages højteknologi sker der en kolossal forandring med dansk landbrug. På den ene side er der storproducenterne, som møder stor modstand i (by)befolkningen. På den anden side er der bonderøvene, som optræder som helte i prime-time.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med UNI-login eller WAYF - så kan du låne materialtDette afsnit i dokumentarserien handler især om landbrugets udvikling i anden halvdel af 1900-tallet, hvor mekanisering, effektivisering og storbrugsdrift kommer til at spille en stor rolle, men hvor vi også ser en reaktion på landbrugets rolle som forurener. En reaktion der udmønter sig i en bevægelse, der bygger på et bæredygtigt og økologisk landbrug.
Vi får med faktuel viden og beskrivelser et fint indblik i udviklingen, og hører om de strukturelle og produktionsmæssige omlægninger i landbruget. Og får tillige et forsigtigt gæt på landbrugets fremtid.
Udsendelsen beskriver den konflikt, som dansk landbrug i perioden har bevæget sig ind i, ved på den ene side at ville være et økonomisk og eksportmæssigt stærkt landbrug, og på den anden side skal honorere krav om at tage videst muligt hensyn til miljøet og forbrugerne.
I historiefaget vil afsnittet være et meget fint supplement i forløb, der beskæftiger sig med Danmark og landbrugets betydning efter 2. verdenskrig, hvad enten fokus er på landbrugets udvikling eller den økonomiske og politiske udvikling i Danmark, da der er en klar sammenhæng, der ikke må overses.
I dansk vil afsnittet give en rigtig fin baggrundsviden til at arbejde med nyere litteratur, der beskæftiger sig med livet på landet i sidste halvdel af 1900-tallet. Her kan som en ud af en række nævnes Jens Smærup Sørensen og hans værk "Mærkedage".
Der er udarbejdet en kapitelmærkning, der fokuserer på indhold.
Indholdsmærkning
Hent PDF med kapitelmærkning
00:00:09
00:01:27
Status på landbruget i 1930'erne og 1940'erne: Nedslidt og umoderne produktionsapparat, og alt for mange mandetimer til at udføre det nødvendige arbejde.
00:07:39
Maskinparken udbygges eksplosivt, især traktoren får kolossal indflydelse og udbredelse. Mellem 1948 og 1960 får landbruget over 100.000 flere traktorer.
00:12:26
Landbrugsproduktionen finder et større indenlandsk marked pga. højkonjunkturer, øget velfærd og social mobilitet.
00:14:08
Små landbrug ikke mere bæredygtige. Øget mekanisering og effektivisering. 1942 456.000 heltidsbeskæftigede, 1975 161.000. Øget kvælstofforbrug og øget udbytte, men også øget forurening.
00:18:26
Øko-bevægelsen opstår og manifesteres i storkollektivet Svanholm. "Bonde" et positivt begreb, "landmand" en der sviner.
00:22:09
"Landet" urbaniseres, forskellen på by og land flyder ud.
00:23:41
Tendensen peger mod større og færre brug (1973: 80.000 heltidsbedrifter, 2016 under 10.000). Nye vilkår for og krav til landbruget. Øget interesse for økologi.
-
Historie
-
Kronologi og sammenhæng
-