DR2
Op mod hver femte mellem ni og 16 år har oplevet at modtage hadebeskeder eller blive hængt ud på de sociale medier. Ofte kommer beskederne fra anonyme profiler og efterlader ofret, uden chancer for at finde ud af hvem eller hvor mange, der er involveret. Og der kan være tusindvis af mennesker i en sådan hadegruppe. Et væsentligt element for mobberne er tilsyneladende at få så mange likes som muligt, og måske mange unge frygter selv at blive hængt ud, hvis de ikke mobber med og liker mobning? Mange forsvarer sig med, at det er så let at trykke på en knap, og at de ikke har tænkt igennem, at der er et rigtigt menneske i den anden ende, som lider: Fanget et sted mellem talt sprog og skriftsprog skriver man bare præcis, hvad man lige tænker i nuet. Vært Michael Jeppesen undersøger konsekvenserne for dem det går ud over og opsøger dem, der står bag.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialtUdsendelsen kan bruges i forhold til undervisning i dansk fra mellemtrinnet og op og i samfundsfag i overbygningen. Der er i dette kapitelsæt særligt fokus facebookgruppen "Offensimentum".
I dette kapitelsæt tages desuden udgangspunkt i to af de fire elevpositioner som er beskrevet i FFM i det tværgående tema "It og medier": Eleven som analyserende modtager og Eleven som ansvarlig deltager. Konkret kan man i et tværfagligt forløb arbejde med udgangspunkt i kompetenceområderne sociale og kulturelle forhold (samfundsfag) og kommunikation (dansk) med færdigheds- og vidensområderne sociale grupper og fællesskabers rolle i socialiseringen og it og kommunikation i dansk herunder betydningen af digitale kommunikationsteknologier for eget liv og fællesskab. Der kan tages afsæt i arbejdsspørgsmålene i kapitelinddelingen.
Offensimentum - et eksempel på moderne mobning
Hent PDF med kapitelmærkning
00:11:17
Lav en karakteristik af denne gruppe? Kender du lignende grupper på sociale medier? Give en karakteristik af denne/disse. I klippet optræder en rådgiver i sociale medier, der mener, at unges adfærd i disse grupper handler om at få likes og at de unge ikke er onde men unge. Er du enig i dette synspunkt - hvorfor?/hvorfor ikke? Lav en liste over de argumenter for hvorfor unge hænger hinanden ud på nettet? Sammenlign med diskussionen oven over.
00:22:47
00:27:16
Journalisten forsøger at finde mening i den måde deltagerne på Offensimentum skriver indlæg på og får et chokerende svar. Han mødes også med en af administratorerne af gruppen, som han spørger, hvorfor der ikke er grebet ind overfor de krænkende indlæg? Hvad det centrale de to svar? Hvordan kan man påvirke denne måde at forholde sig til mobning på? Journalisten mødes face-to-face sammen med Pernille med to mobbere af hende. Hvad er de to unge fyres forklaring på deres egen handlinger? Hvad kan man gøre for at man kommer til at tænke sig om og huske, at der sidder et menneske i "den anden ende"?
00:42:02
Offensimentum er nu lukket - brug de to artikler fra DR, der ligger på posten, til at diskutere, hvad man gøre for at forhindre nye grupper som Offensimentum i at opstå?
-
Dansk
-
Fortolkning
-
Temaer
-
-
Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab
-
Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab
-