Du er ikke logget ind
Del


Tilbage
Billede af materialet Bag om Kemoland-dagbogen
TVOptagelse
DR2 Undersøger
Bag om Kemoland-dagbogen
7.-10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser

DR2

DR2 Undersøger hvordan selviscenesættelse, løgne og bedrag florerer på sociale medier. I 2015 skriver "Clara Maria" på Instagram i bloggen Kemoland om, hvordan det er at være 21 år gammel og snart at skulle dø af kræft. Hun skriver så godt, at hun får flere tusinde følgere, og mediekendis Mascha Vang anbefaler den i de sociale medier, så Kemoland får 20.000 følgere. Mads Langer laver en sang til hende, men andre undrer sig: Hvorfor kommenterer ingen af Clara Marias venner hendes skriverier på nettet? Clara Maria skriver en nat, at hun skal dø nu, og kort efter skriver hendes "læge", at hans elskede patient er død. "Lægens" intime tone gør følgeren Casper Harding - kendt for sin karakter "Spørg Casper" på YouTube - mistænksom. Han opdager, at Clara Marias billeder er hentet på nettet. Clara Marias profil slettes, før nogen kan efterforske den for alvor, men DR2 kender identiteten på den unge kvinde, der stod bag, og som måske har den psykiske lidelse "Münchausen by internet", hvor man for enhver pris vil have opmærksomhed. Psykologisk er det i tråd med, hvorledes mange (specielt) unge med billedmanipulation i Fotoshop, apps etc., forsøger at skabe et perfekt image og udleve store følelser i de sociale medier. De bliver forført af mediets manipulerende perfektion, men har i deres virkelige liv mindreværdskomplekser, fordi de ikke kan leve op til det perfekte liv, som de samtidig tror, at deres venner lever! De sociale mediers politiske magt viser sig bl.a., da Susanne Bjerrehus med sine 20.000 følgere deler en historie om flygtninges overfald på en dansk kvinde - en historie, der viser sig at være det pure flygtningefjendske opspind. Professor Vincent F. Hendricks peger på, hvordan mange "likes" i de sociale medier kan skabe meningsbobler af "sande" holdninger, der bliver til selvkørende narrativer, som i det postfaktuelle demokrati kan påvirke den demokratiske proces kraftigt.


"Bag om Kemoland-dagbogen" er en del af

Serie
DR2 Undersøger

Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med UNI-login eller WAYF - så kan du låne materialt

Tv-udsendelsen er et godt udgangspunkt for at diskutere interessante og relevante problemstillinger om unges bedrag og selviscenesættelse på de sociale medier som fx: Hvorfor er der nogen unge, som producerer falske historier om sygdom eller mobning mod sig selv? Hvad får de mon ud af det? Hvordan kan man opdage disse falske historier? Er almindelige unges selviscenesættelse et udtryk for en tilsvarende form for bedrag? Hvad gør det ved os?
Efter at klassen har set tv-udsendelsen, kan diskussionen tage udgangspunkt i de spørgsmål til udsendelsen, som fremgår af den pædagogiske vejledning.

MitCFU logo
MitCFU
Hertil findes pædagogisk vejledning
Hent PDF
Pædagogisk note
Trine Ferdinand
Tilrettelægger
Christian Engell
Rebecca Eva Bodnia
Udgiver
DR2
Udgivelsesår
2015
Faustnummer
TV0000035916
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 27 min
Sprog
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
27 min..
TV-dato
13. okt. 2015 kl. 22.00