Du er ikke logget ind
Tilbage
Kontant
En bitter pille
DR1
Danskere spiser fiskeoliekapsler for 200 millioner kr. om året for at få nok af de flerumættede og sunde Omega 3 fedtsyrer. En norsk undersøgelse ved madforskningsinstituttet Nofima og Kontants egne undersøgelser viser imidlertid, at langt de fleste fiskeoliekapsler indeholder alt for gammel og harsk fiskeolie, som ikke har nogen sundhedsværdi, men en rigtig dårlig smag. Olien i disse kapsler stammer typisk fra Peru, hvor både de fangede fisk og den på fabrikker forarbejdede fiskeolie opbevares uden nedkøling og derfor fordærves. Helt i tråd med denne ligeglade holdning, forurener de peruvianske fiskefabrikker i stor stil i deres lokalområde. Kontant lader DTU's Fødevareinstitut analysere 15 forskellige fiskeoliekapsler, og de har alle en Totox-værdi langt over 3, dvs. de er ikke friske. De danske myndigheder har ikke fastsat nogen Totox-grænseværdi, men fiskebranchen opererer selv med en Totox-grænseværdi på hele 26! Forbrugere kan selv teste deres fiskeoliekapsler ved at bide dem over og smage på olien: Frisk fiskeolie har en aroma af neutral havduft, men hvis smagen af fisk er gennemtrængende, er olien harsk. Smager olien lidt af citron, skyldes det, at der er tilsat citron, som måske skal skjule en harsk smag. Det fremgår desværre ikke af Kontant, om der er nogen af de testede fiskeoliekapsler, som består testen, men alternative kilder til Omega 3 er bl.a. rapsolie og valnøddeolie.
En bitter pille
7.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
Voksenuddannelser
DR1
Danskere spiser fiskeoliekapsler for 200 millioner kr. om året for at få nok af de flerumættede og sunde Omega 3 fedtsyrer. En norsk undersøgelse ved madforskningsinstituttet Nofima og Kontants egne undersøgelser viser imidlertid, at langt de fleste fiskeoliekapsler indeholder alt for gammel og harsk fiskeolie, som ikke har nogen sundhedsværdi, men en rigtig dårlig smag. Olien i disse kapsler stammer typisk fra Peru, hvor både de fangede fisk og den på fabrikker forarbejdede fiskeolie opbevares uden nedkøling og derfor fordærves. Helt i tråd med denne ligeglade holdning, forurener de peruvianske fiskefabrikker i stor stil i deres lokalområde. Kontant lader DTU's Fødevareinstitut analysere 15 forskellige fiskeoliekapsler, og de har alle en Totox-værdi langt over 3, dvs. de er ikke friske. De danske myndigheder har ikke fastsat nogen Totox-grænseværdi, men fiskebranchen opererer selv med en Totox-grænseværdi på hele 26! Forbrugere kan selv teste deres fiskeoliekapsler ved at bide dem over og smage på olien: Frisk fiskeolie har en aroma af neutral havduft, men hvis smagen af fisk er gennemtrængende, er olien harsk. Smager olien lidt af citron, skyldes det, at der er tilsat citron, som måske skal skjule en harsk smag. Det fremgår desværre ikke af Kontant, om der er nogen af de testede fiskeoliekapsler, som består testen, men alternative kilder til Omega 3 er bl.a. rapsolie og valnøddeolie.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med UNI-login eller WAYF - så kan du låne materialtBidragsyder
Kåre Quist
Marian Midé
Mette Lund
Thomas Gade
Marian Midé
Mette Lund
Thomas Gade
Udgiver
DR1
Udgivelsesår
2012
Faustnummer
TV0000022371
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 24 min
Sprog
Dansk, Engelsk (sporadisk), Norsk (sporadisk)
Undertekster
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
24 min..
TV-dato
13. nov. 2012 kl. 21.05