69 - Ungeren indefra
DR2
Mads er bøsse og fra Herning, og så er han aktivist i Ungdomshuset på Jagtvej 69. Gennem ham følger vi de sidste seks dramatiske måneder af Ungdomshusets historie set med de unges øjne. Vi kommer tæt på de unges kamp, der ender med rydningen af huset og voldsomme kampe i de københavnske gader. De unge ser nedrivningen af huset som udtryk for en politisk og kulturel bonerthed, der ikke stemmer overens med Københavns image som en verdensby. Ungeren var et fristed for de utilpassede, der nu lukkes ude til fordel for de normale, de veltilpassede og de pengestærke.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med UNI-login eller WAYF - så kan du låne materialtDenne dokumentar er komponeret som en klassisk spillefilm og kan analyseres ud fra berettermodellen, kapitelinddelingen er derfor lavet ud fra denne model. Det kan anbefales, at man i dansk arbejder med dokumentargenren og ser på de fx de æstetiske formelementer og iscenesættelsen/redigering frem mod et klimaks.
I samfundsfag kan man arbejde med selve konflikten med politiet/Københavns Kommune og det omgivende samfunds reaktion på denne: Hvorfor udviklede konflikten sig, som den gjorde, og hvordan er det i overensstemmelse med vores opfattelse af frihed, rettigheder og pligter som borgere i Danmark? Undersøg fx konflikterne i fht. frihedsrettighederne i Grundloven.
Man kan også arbejde med denne gruppes særlige identitet, og hvad der sker med den undervejs i filmen: Hvordan udvikles og påvirkes den unges identitet? Hvorfor er det vigtigt for de unge med et ungdomshus? Og i-tale-sætter de sig selv som en modkultur eller en subkultur?
De sidste dage i Ungdomshuset - Jagtvej 69
Hent PDF med kapitelmærkning
00:00:07
Udsendelsen starter i klipperummet, hvor den faktuelle historie anslås med klip fra nyhedmedier fx DR1's Tv-Avis. Der skabes en kontrakt mellem beskueren og instruktøren ved hjælp af prolog, hvor filmens præmis forklares. Gennem hele udsendelsen følges handlingen af Mads Lodahl som både voice-over-fortæller af historien og han funderer over Ungdomshuset og dets betydning for ham selv og andre unge, der har brugt huset.
00:02:27
Mads Lodahl præsenterer sig selv og forklarer, hvad han mener Ungdomshuset og miljøet omkring det kan for en ung fyr som ham, der ikke har følt sig hjemme andre steder. Der krydsklippes mellem forskellige billeder indefra huset.
00:03:29
Yderligere præsentation af Ungdomshuset og den problematik, der var omkring salget til Fadderhuset og den planlagte rømning. De unge diskuterer forholdet til graden af vold, man vil være med til at anvende og muligheden for at ligge under for revolutions romantik! En fond forsøger at købe Ungdomshuset af Fadderhuset, men Fadderhuset vil ikke sælge. Det kommer til en konfrontation mellem de unge og politiet i Rødovre, hvor Fadderhuset hører til.
00:19:01
Fadderhuset vil ikke sælge - dette offentliggør Ruth Evens på et pressemøde.
00:20:39
De unge mødes med naboerne, for at være i dialog med dem om situationen. Der er ikke længere tiltro til systemet (Københavns Kommune) og fonden, der ville købe huset, kan ikke komme længere med deres midler. Der diskuteres forskellige løsningsforslag på Københavns kommune, men alt stemmes ned igen. Urolighederne i gaderne stiger og situationen optrappes. Der krydsklippes mellem udsendelser fra DR med interviews med Overborgmester Ritt Bjerregaard og klargøring til kamp inde i Ungdomshuset. Underlægningsmusikken er trist klavermusik, der kunne signalere håbløshed
00:34:54
Huset på Dortheavej besættes som et alternativ til Jagtvej 69, men Københavns kommune vil/kan ikke give de unge et nyt hus. Dortheavej ryddes af politiet og konflikten optrappes hen imod rydningen af Jagtvej 69
00:51:13
Huset på Jagtvej ryddes forholdsvis roligt. Filmens lyd ændres, så det lyder som om, man er under vand eller under en dyne. Der klippes mellem slagsmål i gaderne i et stigende tempo, der ender i et kaleidoskop af billeder med reallyd. Til sidst forsvinder lyden og fortsætter i en voice-over med Mads og hans beskrivelse af situationen og fremtiden.
00:55:40
Huset rives ned dette filmes med tilt over pladsen, hvor huset lå. Musikken fra konfliktoptrapningen fortsætter. Ungdomshuset genopstår i juli 2008 - hele det offentlige "spil" følges af en fjollet og lystig cirkusmusik.
-
Dansk
-
Historie
-
Kronologi og sammenhæng
-
-
Samfundsfag
-
Sociale og kulturelle forhold
-