DR1
OBS: Vær opmærksom på, at DR på baggrund af nye oplysninger om tilblivelsen af dokumentaren 'Grønlands hvide guld' vurderer, at dokumentaren skal afpubliceres og dermed ikke længere kan findes på DRTV.
Du som underviser skal være klar over at DR ikke kan stå inde for dele af indholdet - se link under supplerende materialer. Dokumentaren kan dog indgå i undervisningen med fokus på fejlbehæftede dokumentarer.
Her er DR’s beskrivelse af dokumentarens indhold før afpubliceringen: "Har Grønland altid været en udgift for Danmark? Dokumentarfilmen graver dybt i det økonomiske forhold mellem de to dele af Rigsfællesskabet og afslører hidtil ukendt og overraskende viden. Med udgangspunkt i kryolitminen i Sydgrønland følger vi pengesporet fra et hul i den Grønlandske undergrund til finansmænd som C.F. Tietgen og den danske stat. Vi følger minens tilblivelse og den spændende historie om, hvordan kryolitten blev brugt til at fremstille aluminium til mere 200.000 allierede fly under 2. verdenskrig".
Tema
Kolonihistorie og modernisering – fortællinger om det dansk-grønlandske forhold
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetLad dine elever diskutere, hvad afpubliceringen af Grønlands hvide guld betyder for mediernes troværdighed og demokrati, eller lad dem undersøge, hvordan historie bruges politisk.
Programmet giver mulighed for at analysere, hvordan journalistiske valg og filmiske virkemidler påvirker fortællingen om Grønland og Rigsfællesskabet.
Der er udarbejdet en pædagogisk vejledning, der henvender sig til dansk, historie, mediefag og samfundsfag på ungdomsuddannelserne. Da programmet er afpubliceret, bør det kun anvendes i undervisningen, hvis det understøtter et tydeligt læringsmål. Der er udarbejdet en vejledning med forslag til, hvordan man kan arbejde med udsendelsen med fokus på medier, magt og Rigsfællesskabet i et undersøgende og refleksivt perspektiv.

MitCFU
Samf., Hist., Dansk, Mediefag i UU
Hent PDF-
Dansk
-
Historie
-
Historiebrug
-
Kildearbejde
-
Kronologi og sammenhæng
-
-
Samfundsfag
-
Politik
-
Økonomi
-
Otto Rosing