Du er ikke logget ind
Tilbage
Jorden kalder (14)
Slut med komælk?
DR1
Den danske produktion af mejeriprodukter er klimabelastende, og omkring 4% af gennemsnitdanskerens CO2-udledning kommer fra forbruget af den slags varer (mælk, fløde, smør, ost, yoghurt osv.). Derfor er der kommet flere og flere plantebaserede alternativer på markedet. Men hvor meget sparer vi egentligt på klimaregnskabet ved at putte plantedrikken i indkøbskurven i stedet for letmælken? 75% af de danske landbrugsarealer bliver faktisk brugt på at dyrke foder til husdyr, så der er meget at spare, hvis vi undgår omvejen over koen og fx drikker plantebaseret "mælk". Forbruget af soja-, ris-, mandel- og havredrik er støt stigende i Danmark, men hvad med smagen, teksturen og smeltebarheden af fx plantebaseret "ost"? Thøger Kirk og en række tilfældige danskere prøver alternative oste fra iværksætterne Færm, og selv om oplevelsen er lidt anderledes, svarer mange, at de er parat til at skifte til plantebaseret "ost", fordi det gavner klimaet.
Slut med komælk?
8.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
Voksenuddannelser
DR1
Den danske produktion af mejeriprodukter er klimabelastende, og omkring 4% af gennemsnitdanskerens CO2-udledning kommer fra forbruget af den slags varer (mælk, fløde, smør, ost, yoghurt osv.). Derfor er der kommet flere og flere plantebaserede alternativer på markedet. Men hvor meget sparer vi egentligt på klimaregnskabet ved at putte plantedrikken i indkøbskurven i stedet for letmælken? 75% af de danske landbrugsarealer bliver faktisk brugt på at dyrke foder til husdyr, så der er meget at spare, hvis vi undgår omvejen over koen og fx drikker plantebaseret "mælk". Forbruget af soja-, ris-, mandel- og havredrik er støt stigende i Danmark, men hvad med smagen, teksturen og smeltebarheden af fx plantebaseret "ost"? Thøger Kirk og en række tilfældige danskere prøver alternative oste fra iværksætterne Færm, og selv om oplevelsen er lidt anderledes, svarer mange, at de er parat til at skifte til plantebaseret "ost", fordi det gavner klimaet.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med UNI-login eller WAYF - så kan du låne materialt
animalske produkter
CO2-udledning
for biologiundervisning
for geografiundervisning
for madkundskab
for naturfagsundervisning
for samfundsfagsundervisning
havredrik
klimabelastning
klimabevidsthed
klimaændringer
kvæg
mejeriprodukter
mælk
ost
plantebaserede produkter
plantedrikke
sojadrik
vegansk kost
vegetarisk kost
yoghurt
-
Biologi
-
Fællesfaglige fokusområder
-
-
Geografi
-
Fællesfaglige fokusområder
-
Jordkloden og dens klima
-
Tilrettelægger
Andreas Grynderup
Vært
Thøger Kirk
Udgiver
DR1
Udgivelsesår
2024
Faustnummer
CFUTV1139634
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 23 min
Sprog
Dansk
Undertekster
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
23 min..
TV-dato
16. sep. 2024 kl. 18.00