Du er ikke logget ind
Tilbage
Jorden kalder (9)
Nye bønner på suppen
DR1
Hvordan skal kantineleder på Middelfart Rådhus, Stefan Ravnholt, få kantinegæsterne til at spise mere grønt? Professor Bente Halkier fortæller, at mange danskere spiser kød på grund af indgroede vaner, som de ikke finder det særligt betydningsfuldt at ændre på, også fordi de hader at høre moralprædikener - og så elsker de bare umami-smagen og teksturen i kød. Det er altså op ad bakke, men adfærdsforsker Pelle Guldborg Hansen hjælper Stefan Ravnholt med at lave et eksperiment, hvor de i løbet af en uge skal prøve med lidt "nudging". Første tiltag er at bede kantinegæsterne indikere på forhånd, hvilke måltider fra menuen, de i den følgende uge ønsker at spise - dels for at undgå madspild, og dels for diskret at huske medarbejderne om kommunens klimavenlige/vegetariske madpolitik. Og halvdelen af medarbejderne præsenteres for en menu, der gør meget ud af at præsentere den grønne ret lækkert, men uden at bruge ordet "vegetarisk". Stefan Ravnholt gør også en del ud af at give den grønne mad noget umami-smag, og initiativerne har straks en positiv virkning, for flere vælger grøn mad i kantinen.
Nye bønner på suppen
8.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
Voksenuddannelser
DR1
Hvordan skal kantineleder på Middelfart Rådhus, Stefan Ravnholt, få kantinegæsterne til at spise mere grønt? Professor Bente Halkier fortæller, at mange danskere spiser kød på grund af indgroede vaner, som de ikke finder det særligt betydningsfuldt at ændre på, også fordi de hader at høre moralprædikener - og så elsker de bare umami-smagen og teksturen i kød. Det er altså op ad bakke, men adfærdsforsker Pelle Guldborg Hansen hjælper Stefan Ravnholt med at lave et eksperiment, hvor de i løbet af en uge skal prøve med lidt "nudging". Første tiltag er at bede kantinegæsterne indikere på forhånd, hvilke måltider fra menuen, de i den følgende uge ønsker at spise - dels for at undgå madspild, og dels for diskret at huske medarbejderne om kommunens klimavenlige/vegetariske madpolitik. Og halvdelen af medarbejderne præsenteres for en menu, der gør meget ud af at præsentere den grønne ret lækkert, men uden at bruge ordet "vegetarisk". Stefan Ravnholt gør også en del ud af at give den grønne mad noget umami-smag, og initiativerne har straks en positiv virkning, for flere vælger grøn mad i kantinen.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med UNI-login eller WAYF - så kan du låne materialt
adfærdsmønstre
CO2-udledning
Danmark
folkesundhed
for geografiundervisning
for madkundskab
for naturfagsundervisning
for samfundsfagsundervisning
for sundheds- og seksualundervisning og familiekundskabsundervisning
formynderi
kantinemad
kantiner
klimaændringer
kødforbrug
madlavning
nudging
sundhed
tvang
udskamning
umami
vaner
vegetarisk kost
-
Geografi
-
Fællesfaglige fokusområder
-
Jordkloden og dens klima
-
-
Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab
-
Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab
-
Tilrettelægger
Frederik Svaneborg
Vært
Thøger Kirk
Udgiver
DR1
Udgivelsesår
2024
Faustnummer
CFUTV1137811
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 26 min
Sprog
Dansk
Undertekster
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
26 min..
TV-dato
6. maj 2024 kl. 18.00