Bertel Thorvaldsen
DR2
Han var Danmarks første internationale superstjerne. Billedhuggeren fra fattige kår blev spottet af kongens kunstakademi som 11-årig og sendt til Italien. Her blev han verdens førende skaber af udtryksfulde marmorskulpturer, men tillige en erotiker og politisk revolutionær inspireret af den franske revolution i 1789. Også forretningsmæssigt er han banebrydende ved at lade sine ideer få fysisk form i kraft af talentfulde hjælpere, som han superviserer. Verdensberømt vender han mod slutningen af sit liv hjem til København og skænker for egne midler folket et museum for hans kunst, midt i København. Faglige kommentarer ved historiker Hans Erik Havsteen, museumsinspektør Kira Kofoed og kunsthistoriker Lejla Mrgan.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med UNI-login eller WAYF - så kan du låne materialtEt afsnit af serien "Store danske kunstnere" som fortæller om billedhuggeren Bertel Thorvaldsen.
Thorvaldsen er den danske billedhugger, der internationalt har opnået den største anerkendelse. Hans værker kan ses i samlinger overalt i Europa. Han var nyskabende i sin tid, med sine klassisk inspirerede skulpturer, der bar præg af tidens nye tanker. Og så var han den første i verden til at få et museum udelukkende til egen kunst med dertilhørende privatsamling.
Udsendelsen vil være særdeles lærerig og indsigtsgivende i faget billedkunst i arbejdet med forløb om skulptur. Man får gennem udsendelsen vist og fortalt, hvordan Thorvaldsen har arbejdet med de antikke forbilleder og samtidig har givet dem et nyt udtryk.
Man kan også lade udsendelsen indgå i en biografisk undersøgelse af Thorvaldsen og hans betydning for kunsten og samtidige kunstnerkollegaer.
Udsendelsen kan også bruges som udgangspunkt for en ekskursion til Thorvaldsens Museum og Vor Frue Kirke, Kbh.
Endelig kan udsendelsen være et link mellem fagene historie, billedkunst og dansk i et flerfagligt forløb, der beskæftiger sig med romantikken og tiden omkring 1800.
Indholdsmærkning
Hent PDF med kapitelmærkning
00:00:00
Bertel Thorvaldsen (BT)
00:01:12
BT begynder som 11-årig på Akademiet, og får især undervisning af Nikolaj Abildgaard. Men samtidig hjælper han sin far på træskærerværkstedet i dagtimerne. Hans talent er åbenbart.
00:08:57
BT dropper træskærearbejdet og helliger sig helt uddannelsen. Efter at have vundet flere medaljer vinder han den fineste: Den Store Guldmedalje, og med den følger muligheden for at rejse. Rom 1797, bor hos Zoëga, som finder ud af at BTs viden og boglige kunnen er yderst begrænset, begynder en klassisk oplæring.
00:17:02
BT studerer antikke værker i original. Møder andre kunstnere og diskuterer, de nye revolutionære tanker om demokrati og det frie selvstændige individ.
00:20:11
Laver en buste af Tyge Rothe, som bliver sendt hjem til Akademiet, et flot arbejde, men den er for farlig at vise frem offentligt.
00:24:27
Første romerske kærlighedsforhold - Anna Maria
00:26:04
BT vil helst blive i Rom, men det kræver støtte hjemmefra, og at han kan leve af sin kunst. BT arbejder på at skabe en mulighed for at blive, og svaret ligger i Jason-skulpturen, som med salget til englænderen Hope, sikrer hans forbliven i Rom.
00:32:31
BT og Anna Maria og andre affærer... Erotikken i tegninger og breve. Perfektion i skulpturen er et billede på at være fri for hverdagens banaliteter.
00:38:10
Familieliv er en svært forenelig størrelse med BTs virke som kunstner.
00:42:54
Stor produktivitet, 40 ansatte og kunder fra mange lag
00:44:29
En mærkværdig aftale
00:49:09
Men man ønsker ham tilbage til Danmark, man ønsker noget af BTS kunst i Danmark. Lokkemaden bliver udsmykningen af Vor Frue Kirke, den nye domkirke. Kristus og de 12 apostle og døbefonten.
00:54:11
Hjemkomst, eget museum bygget for kongehusets gæld til BT. "Thorvaldsens Museum" - en gave til folket, gratis adgang, ikke statens/kongens ejendom, et skridt på vejen til en demokratisering.