Du er ikke logget ind
Del
Tilbage
Billede af materialet Lutter lagkage
Radio
Klog på sprog
Lutter lagkage
Ungdomsuddannelser



"Klog på Sprog" er programmet, der interesserer sig for, leger med og endevender det sprog, vi alle sammen taler til daglig. Ved alle, hvad "glaze" betyder? Og hvad så med "coulis"? Eller "tuile"? Hvem har lyst til at sætte tænderne i "bagerens dårlige øje"? Og hvorfor tryllebinder Den Store Bagedyst seere landet over år efter år? Vi stikker hænderne i både bolledejen og kagedåsen, ælter bagværks-sproget og smager på ord og udtryk om kager.


"Lutter lagkage" er en del af

Serie
Klog på sprog

Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet

Hvad betyder coulis, fangipane og emulation? I podcasten undersøger værten moderne kagelingo sammen med en række eksperter - både dem, som ved noget om kage og sprog eller begge dele. De undersøger spændet mellem hverdagssprog og fagsprog og om, danskerne er blevet bedre til at tale om kage efter syv sæsoner af 'Den store bagedyst'. Inviter elevernes viden om kage ind i grammatikundervisningen, og bliv klogere på det sprog, som knytter sig til opskrifter og den instruerende fremstillingsform generelt. Bring også sanserne i spil og skriv om 'mundfølelse'. Hvem har ikke lyst til både at spise kage og arbejde med beskrivende og sanselige tekster? Brug kapitelsættet til at finde lydklip.

Kagelingo

Hent PDF med kapitelmærkning

01
00:04:36
Kapitelbillede
Den store bagedyst
Sisse Sejr-Nørgaard, journalist og kageentusiast fortæller, hvorfor konceptet "Den store bagedyst" er blevet så populært.

02
00:10:42
Kapitelbillede
Sproget i "Den store bagedyst"
Dessertkok og dommer, Markus Grigo fortæller om, hvordan han er opmærksom på brugen af fagbegreber i "Den store bagedyst". Eclairs, profiteroles eller bare vandbakkelse?

03
00:16:38
Kapitelbillede
Fagterminologi
Gæsterne bliver hørt i kageudtryk, som coulis, fangipane, emulation. Danmarks bedste konditor, Josephine Kirstein Hansen fortæller, hvad de betyder.

04
00:19:51
Kapitelbillede
Mundfølelse
Læbe, tunge og tænder sanser om maden er svampet, hård, melet, flydende, grynet eller knasende sprød. Varm eller kold. Og sanseindtrykkene har stor betydning for den samlede madoplevelse. Prøv selv at spise en kage og beskriv mundfølelsen. Du kan fx bruge dine beskrivelser i et beskrivende afsnit i en kageanmeldelse.

05
00:26:39
Kapitelbillede
Sprækket eller sprukket?
Hvad er den rigtige bøjningsform? Eva Skafte Jensen, seniorforsker ved Dansk Sprognævn giver svaret.

06
00:28:07
Kapitelbillede
Sproget i opskrifter
Sprogforsker, Eva Skafte Jensen fortæller, at opskrifter har særlige sproglige kendetegn. De er instrukser, som benytter sig af bl.a. punktform, bydemåde og/eller s-passiv. Når der står "pisk" betyder det, at man skal bruge et redskab/piskeris til at binde luft.

07
00:34:17
Kapitelbillede
Metaforer og faste bagværksvendinger
En lytter har samle en række udtryk, som har med mel, korn og bagning. Fx Vand og brød. Der findes også kagevendinger, som "ikke lutter lagkage". Hvilke bagværksvendinger kender du?

08
00:49:20
Kapitelbillede
Min og vores
En lytter har lagt mærke til, at man at begyndt at sætte "min" og "vores" foran fx "surdej", i stedet for "surdejen" i bestemt form forskellige medier. Sprogforsker Eva Skafte Jensen bekræfter hende i en bevægelse, hvor man ved at bruge min/vores kommer tættere på sit publikum.

09
00:50:46
Kapitelbillede
Kagenavne
Undersøg kagenavne fx citron-måne, fastelavn(s)-bolle, Napleons-hat, kardemomme-snurre eller Sarah Bernard-kage. Er de form, type, herkomst, indhold eller farve som indgår i kagenavnet. Arbejd med rodmorfemer og find evt. på et nyt kagenavn ved at sætte forskellige rodmorfemer sammen.

Bidragyder
Eva Skafte Jensen
Josephine Kirstein Hansen
Sisse Sejr-Nørgaard
Producer
Klara Witt
Pædagogisk note
Dorte Haraldsted Mortensen
Vært
Adrian Hughes
Udgiver
DR
Udgivelsesår
2024
Faustnummer
CFURADIO1140342
Fysisk beskrivelse
Podcast
Sprog
Dansk
Materialetype
Radioudsendelse
Spilletid
0 min..
Radio-dato
29. okt. 2024 kl. 11.10