Du er ikke logget ind
Del
Tilbage
Billede af materialet Wannsee-konferencen - historiens mest fatale møde
Radio
Kampen om historien
Wannsee-konferencen - historiens mest fatale møde
9.-10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser



En biografaktuel tysk film om Wannsee-konferencen i januar 1942 viser, hvordan 15 fremtrædende nazister brugte knap to timer - inklusiv frokost - på at nå frem til 'den endelige løsning af jødespørgsmålet'. Bevæbnet med notesblokke, plancher, kuglepenne og bureaukratiske begreber vedtog de, hvordan 11 millioner europæiske jøder skulle gå deres snarlige undergang i møde.
Hvordan skildres Wannsee-konferencen i filmen? Og hvilken betydning fik virkelighedens konference for udførslen af Holocaust? Det er nogle af spørgsmålene i denne episode af "Kampen om historien", hvor Adam Holm taler med lektor i tyske studier Moritz Schramm og lektor i tysk samtidshistorie Therkel Stræde
Spilletid: 57 min.


"Wannsee-konferencen - historiens mest fatale møde" er en del af

Serie
Kampen om historien

Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialt

Hvilken betydning havde Wannsee-konferencen for udførslen af Holocaust?
Programmet kan anvendes som en lektie eller som baggrundsviden i kildearbejdet med Wannsee-konferencen. Samtidig kan programmet bruges som afsæt til en diskussion af Hannah Arendts tese om "ondskabens banalitet" fra 1963. Ifølge Arendt var Adolf Eichmann en almindelig bureaukrat, der udførte sine opgaver uden dyb moralsk refleksion eller ansvar for sine handlinger. Men hvordan ser historikerne på denne forståelse i dag? Det er muligt at anvende forskellige uddrag af programmet. Konferencen behandles fra ca. 23 min til ca. 49 min. I programmets første del (frem til ca. 23 min) og sidste del (fra ca. 49 min) er der derimod fokus på erindringshistoriske perspektiver. Disse er mest oplagte, hvis man arbejder med den tyske film 'Wannsee-konferencen' fra 2022.Der er udarbejdet kapitelsæt med spørgsmål til programmet.

CFU

Hent PDF med kapitelmærkning

01
00:00:15
Kapitelbillede
Intro til programmet og dets gæster

02
00:02:00
Kapitelbillede
Fremstilling af Wannsee-konferencen i film
Hvordan er konferencen fremstillet i forskellige dramadokumentariske film? Hvilke forskelle, styrker og svagheder er der ved de forskellige filmfremstillinger af historien? Hvordan kan man bruge film som kilder til forståelse af fortiden?

03
00:23:22
Kapitelbillede
Hvad sker der på Wannsee-konferencen
Hvad viser referatet fra konferencen om målet og tankerne bag Wannsee-konferencen? Hvilken rolle spiller Wannsee-konferencen i Holocaust, og hvad blev besluttet angående jøderne?

04
00:30:11
Kapitelbillede
Konferencen
Hvem deltog i konferencen? Hvilke magtkampe udspiller sig på konferencen, og hvordan afspejler det nazismens styreform? Hvilke sprog anvendes i referatet, og hvorfor det bureaukratiske sprog?

05
00:38:23
Kapitelbillede
Adolf Eichmann - Ondskabens banalitet
Hvem er Adolf Eichmann? Hvordan forholder Adolf Eichmann sig til konferencen efter krigen? Hvilken forståelse har Hannah Arendt af Eichmann, og hvad menes der med "ondskabens banalitet"? Hvilke styrker og svagheder er der ved begrebet "ondskabens banalitet", og hvordan har det påvirket forskningen om Holocaust?

06
00:49:50
Kapitelbillede
Vergangenheitsbewältigung
Hvad kendetegner det tyske retsopgør efter 1945? Hvilke erindringskampe udspiller sig i Vesttyskland efter krigen, og hvornår tager man endeligt et opgør med Holocaust? Hvad er den vigtige lære fra Wannsee?

Interviewede
Moritz Schramm
Therkel Stræde
Pædagogisk kapitelmarkering
Christian Aalborg Frandsen
Pædagogisk note
Christian Aalborg Frandsen
Redaktør
Emilie Guldborg
Thomas Vinther Larsen
Vært
Adam Holm
Udgiver
DR Lyd
Udgivelsesår
2023
Faustnummer
CFURADIO1132662
Fysisk beskrivelse
Podcast
Sprog
Dansk
Materialetype
Radioudsendelse
Spilletid
0 min..
Radio-dato
13. jun. 2023 kl. 09.38