Du er ikke logget ind
Del
Tilbage
Billede af materialet Antisemitismens danmarkshistorie
Radio
Kampen om historien
Antisemitismens danmarkshistorie
9.-10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser



I år markerer 400-året for de første jøders ankomst til det danske kongerige. Helt frem til midten af 1960'erne, hvor de såkaldte gæstearbejdere kom til landet, var jøderne stort set ene om at udgøre en minoritetsbefolkning i et evangelisk-luthersk samfund. 7000 jøders flugt til Sverige i oktober 1943 står stadig som et moralsk omdrejningspunkt i nyere dansk historie og som Besættelsestidens måske vigtigste enkeltstående begivenhed. Men den jødiske tilstedeværelse i Danmark har også givet anledning til chikane, fordomme og fjendtlighed.
Hvordan har antisemitismen præget det jødiske samfund i Danmark? Hvor meget har den fyldt i historiebøgerne? Og er der grund til at dryppe malurt i bægeret i forhold til redningsaktionen i 1943? Det er nogle af spørgsmålene i denne episode af "Kampen om historien", hvor Adam Holm taler med historiker Bent Blüdnikow og lektor i historie Sofie Lene Bak
Spilletid: 56 min.


"Antisemitismens danmarkshistorie" er en del af

Serie
Kampen om historien

Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialt

Programmet undersøger de lange linjer i den dansk-jødiske historie fra 1600-tallet og til i dag. Fokus er særligt på begrebet antisemitisme, og der diskuteres, hvorvidt jødernes forhold i Danmark har været bedre end i det øvrige Europa: Er fortællingen om danske jøders historie en skæv og idealiseret fremstilling? I et forløb om Holocaust kan podcasten anvendes til at studere begivenhederne i oktober 1943, hvilket integreres i en bredere sammenhæng om antisemitisme i Danmark. Der er udarbejdet et kapitelsæt med spørgsmål til programmet.

CFU Holocaust

Hent PDF med kapitelmærkning

01
00:00:16
Kapitelbillede
introduktion til programmets temaer og gæster

02
00:01:59
Kapitelbillede
Jødernes historie i Danmark.
Hvilke holdninger var der til jøder i 1600-tallet? Hvilke årsager er der til den negative opfattelse af jøderne i 1600-tallet? Hvorfor tillod Kong Christian den 4. jøder i kongeriget i 1622? Hvad kendetegner den dansk-jødiske historie fra 1600-tallet til i dag?

03
00:14:16
Kapitelbillede
Forskning i antisemitisme og jødernes historie
Hvorvidt er den dansk-jødiske historie afdækket – hvilke mangler er der?

04
00:21:44
Kapitelbillede
Moderne antisemitisme
Hvornår opstår den moderne antisemitisme, og hvad kendetegner den? Hvad er det "fleksible had" ifølge Theodor W. Adorno? Hvilke forskelle og ligheder er der mellem jødefejden i 1800-tallet og den moderne antisemitisme? Er den racistiske antisemitisme et brud i antisemitismens historie? Hvilket syn havde zoologen Hans Jacob Hansen og "Danskerligaen" på jøder, og er det repræsentativt for Danmark i begyndelsen af 1900-tallet? Hvor udbredt blev antisemitismen i mellemkrigstiden i det danske samfund, og hvordan kom antisemitismen i givet fald til udtryk? Hvilke årsager er der til, at antisemitismen ikke rigtig fik fodfæste i Danmark i mellemkrigstiden?

05
00:44:09
Kapitelbillede
oktober 43
Hvilken fortælling dominerer om flugten i 1943, og hvad er problemerne med denne fortælling? Hvordan adskiller begivenhederne i oktober 1943 sig i Danmark fra det øvrige Europa? Er vi tilstrækkeligt oplyst i Danmark i dag om antisemitisme?

Interviewede
Bent Blüdnikow
Sofie Lene Bak
Pædagogisk kapitelmarkering
Christian Aalborg Frandsen
Pædagogisk note
Christian Aalborg Frandsen
Redaktør
Emilie Guldborg
Thomas Vinther Larsen
Vært
Adam Holm
Udgiver
DR Lyd
Udgivelsesår
2023
Faustnummer
CFURADIO1132661
Fysisk beskrivelse
Podcast
Sprog
Dansk
Materialetype
Radioudsendelse
Spilletid
0 min..
Radio-dato
13. jun. 2023 kl. 09.37