Du er ikke logget ind
Del


Tilbage
Billede af materialet Lygtemændene på Lolland-Falster
Radio
Sagnfolket (Episode 5)
Lygtemændene på Lolland-Falster
5.-10. klasse



DR Podcastserie 5 episoder.
Bor der overnaturlige væsener i den danske natur? Det troede man engang - og nogle tror stadig. Sæt dig i bilen sammen med Karen Straarup og Sandra Mia Susgaard, når de kører ud i landet på jagt efter sagnfolket. Tag med på kirkegården, i mosen og i skoven efter mørkets frembrud. Og tag med på besøg hos dem, der stadig fortæller sagnene, som har mødt det overnaturlige, og som har kendt elverpigerne, Åmanden og Helhesten, siden de var børn
I Lolland-Falsters disede moser kan man se små lygter lyse, når Lygtemanden er på spil.
Efter at have hørt lokale sagn, overvinder Sandra Mia og Karen frygten for mørket og drager alene ud i skoven en nat for at finde ham.


"Lygtemændene på Lolland-Falster" er en del af

Univers
Folketro, sagnvæsner og gys
Serie
Sagnfolket

Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med UNI-login eller WAYF - så kan du låne materialt

"Lygemændene på Lolland-Falster" er en del af podcastserien "Sagnfolket". Her bliver vi klogere på den folketro, som spillede en central rolle i livet på landet i gamle dage, og som lever videre i nutidens film og bøger. I lydfortællingen opsøger værterne fortidens sagnfolk og inviterer lytterne med ind i et gysende spændende lydunivers, som benytter sig af mange forskellige virkemidler. Undersøg fx hvilke rolle musik, lyde, interviews, reportage, reallyde, personlig beretning, studieoptagelser, fortællerstemme mv. spiller i lydfortællingen. I kan også lave jeres egen podcast om lokale sagn, myter eller røverhistorier, hvor I ligesom værterne først fortæller den spændende historie, deler relevante skriftlige kilder eller interviewer nutidige vidner, som til sidst leder frem til en "reportage" på et konkret sted.
Under sammenhæng finder I spillet "Monsterkrig", som kan pirre nysgerrigheden og give eleverne lyst til at vide mere om andre sagnvæsener.
I kan også synge/danse folkevisen "Lygtemandens sang". Lav kædedans med to skridt til højre og et til venstre (i takt), mens I står med hinanden i hænderne i en rundkreds. Under links finder I tekst og video. Her kan I også finde artiklen "Helhesten er i familie med gravsoen og liglammet" og finde ud af, hvilken funktion disse sagn havde i samtiden, hvordan folkemindesamler Ewald Tang Kristensen sikrede historierne for eftertiden, og hvorfor skolen endte med at tage livet af dem.

Bidragyder
Anne Elmer
Erik Dybdal Møller
Leif Plith Lauritsen
Komponist
Lukkif
Pædagogisk note
Dorte Haraldsted
Tilrettelægger
Karen Straarup
Sandra Mia Susgaard
Udgiver
DR Lyd
Udgivelsesår
2023
Faustnummer
CFURADIO1131935
Fysisk beskrivelse
Podcast
Sprog
Dansk
Materialetype
Radioudsendelse
Spilletid
0 min..
Radio-dato
24. apr. 2023 kl. 12.15