Du er ikke logget ind
Del
Tilbage
Byttedyr
8.-10. klasse

Af Lise Villadsen

I Byttedyr rejser vi med Wilma til Florida, hvor hun skal være udvekslingsstuderende i et år. Fra første side hviler en dyster og foruroligende stemning over bogen, da vi fra en kort prolog ved, at opholdet ender katastofalt, og at Wilma fortæller os historien i flash back fra en fængselscelle.


Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet

"Byttedyr" er den slags lydbog, vi kunne kalde en lydfortælling. Oplæserens formidling af teksten ledsages nemlig af underlægningsmusik, som er med til at understøtte thriller-genren og den farefulde stemning i bogen.
I CFU har vi udarbejdet lydbogsrammer med lyttefortåelsesstrategier, som man kan lade sig inspirere af, når man som dansklærer skal sætte "lytteraturen" i scene. Man kan læse meget mere om dette herunder i bjælken "Vejledninger til materialet". Her findes både selve lydbogsrammen og en vejledning i brugen af den. I den tilhørende kapitelmærkning kan du finde en guidet vej gennem lydbogsrammen, som passer særligt godt til netop "Byttedyr" .
1.B - Lyt til et anslag
2.E - Lyttebingo
2.C - Lyt og tegn
3.B - Lyde i lag
3.C - Giv stemme til en person
3.E - Ydre og indre konflikter
4.A - Læseteater
5.A - Mine lyttestrategier
Du kan også lade dig inspirere af de pædagogiske vejledninger, der er udarbejdet til den fysiske bogversion af "Byttedyr".

MitCFU logo
MitCFU
Dansk: 8., 9., 10. kl.
Hent PDF
Pædagogisk vejledning i brugen af lydbøger
Hent PDF
Lydbogsramme - udskoling
Hent PDF
Byttedyr

Hent PDF med kapitelmærkning

01
00:00:00
Kapitelbillede
1.E: Lyt et anslag (SLUT 01:47)
Lyt sammen i klassen til lydbogens anslag. Tal med eleverne om: 1: Hvad lagde de særligt mærke til ved oplæsningen/evt. andre lyde? 2: Hvad VED de nu? 3: Hvilke hypoteser fik de om personer, miljø og handling?

02
00:01:48
Kapitelbillede
2.E: Lyttebingo (SLUT 37:59)
Inden lytning får alle udleveret en udfyldt bingoplade, som gennemgås i klassen. Pladen skal bruges til at lytte opmærksomt efter bestemte ord eller elementer ved historien, som læreren på forhånd har valgt ud. Eleverne noterer, om de har hørt ordet og kan forklare sammenhængen direkte på bingopladen, der findes som hjælpearket: Lyttebingo. Forslag til ord: Florida, Benedikte, dyr, vegetar, uro, slagtehus, bordbøn, husregler.

03
00:37:57
Kapitelbillede
3.B: Lyde i lag (SLUT 1:17:10)
Nogle lydbøger bruger foruden oplæserens stemme også lydeffekter og/eller underlægningsmusik til at skabe et decideret lyddesign, der tilsammen formidler bogens univers og stemning. Lyt sammen til dette uddrag, og tag noter om, hvordan lyddesignet er med til at understøtte stemningen i bogen? Hvad karakteriserer de passager, der understøttes af lyd? Hvilken stemning er lyden med til at forstærke?Er der steder, hvor pludselig stilhed i lyddesignet har en effekt i sig selv? Brug evt. hjælpearket "Lyde i lag".

04
01:17:13
Kapitelbillede
2.C: Lyt og tegn (SLUT 02:02:08)
Udlevér hjælpearket "Lyttestriben" til eleverne forud for lytningen. Mens de lytter skal de tegne de mest centrale scener, der kan understøtte deres hukommelse og deres forståelse for kapitlets handlingsgang. Det kan være en god idé at gøre det klart på forhånd, at de ikke skal vise deres tegninger til andre. I netop dette kapitel er der mange centrale scener: 1) Frokostscenen i skolen, 2) Debatklubben, 3) På stranden med Jamie, 4) Foran Theresas hus, 5) Ved swimmingpoolen i haven, 6) Flashback til papfar i Danmark 7) Vinduesspionage på Jamies værelse.

05
02:02:06
Kapitelbillede
3.c: Giv stemme til en person (SLUT 03:08:55)
Efter lytning af episode 4 og 5 skal eleverne i par arbejde med at stille spørgsmål til en af bogens personer og svare "som personen". Eleverne skal altså fordele de to roller: Interviewer og fiktiv person (se lydbogsrammen for flere detaljer). Eleverne skal derfor, mens de lytter til denne episode, skrive idéer ned til spørgsmål, der kunne bruges efterfølgende. Det kunne både være til Wilma, Theresa, Jamie og Rebecca. Spil klassens forskellige interview for hinanden som afslutning.

06
03:08:58
Kapitelbillede
2.E Lyttebingo (SLUT 03:48:15)
Et udvalg af følgende ord kan bruges til lyttebingopladen: Social service, efterlysning, sjettesansen, eftersøgningshold, reservat, Greg, alligator, hytte, seriemorder, selvmord, mistanke, død kat.

07
03:48:17
Kapitelbillede
3.E Ydre og indre konflikter (SLUT 04:40:30)
Efter lytning af episode 7 og 8 skal eleverne arbejde med Wilmas ydre og indre konflikter. Ydre konflikter rammer personen udefra: Forbud, begivenheder, prøvelser. Indre konflikter er usynlige og finder sted som en splittelse i personens indre: Selvværd, at passe ind, at finde sine værdier. Med udgangspunkt i elevernes noter fra lyttefasen, tegner de en model over hovedpersonens ydre og indre konflikter. Sammenlign jeres modeller i klassen.

08
04:40:31
Kapitelbillede
4.A: Læseteater (SLUT 05:12:43)
"Byttedyr" findes også som e-bog. Lån den til eleverne, og lad dem læse episode 9: The prom i læsegrupper. De skal undervejs være på jagt efter et uddrag på cirka 1 normalside, som de efterfølgende vil træne som læseteater. Lad eventuelt eleverne udarbejde oplæsningsmanuskripter med ikoner for fx tempo, pause og tryk. Afslut ved at læse uddragene højt som en stafet for hinanden i klassen

09
05:12:47
Kapitelbillede
2.C Lyt og tegn + 5.A: Mine lyttestrategier (SLUT)
Episode 10 og 11 er meget centrale tekststeder med et meget højt spændingsniveau. Eleverne skal derfor lytte og tegne som i episode 3 for at få et overblik over de vigtigste scener og for at fastholde dem i hukommelsen. Der kunne være tale om følgende scener: 1) Med Joseph i bilen, 2) I hytten, 3) Joseph slås ned, 4) Bundet til bilen, 5) Slangebid, 6) Fængsling. Som afslutning på arbejdet med lydbogen kan I i klassen tale om de forskellige lytteforståelsesstrategier, I har haft i spil. Hvilke fandt de henholdsvis gavnlige/frustrerende?

CFU vejledning
Marie Elmegaard
Mette Bechmann Westergaard
Indlæser
Filippa Suenson
Pædagogisk note
Mette Bechmann Westergaard
Udgiver
Gyldendal
Udgivelsesår
2021
Faustnummer
CFULYD1128428
ISBN-nummer
9788702311501
Sprog
Dansk
Materialetype
Lydbog
Spilletid
365 min..