Censur og ytringsfrihed
Af Jens Aage Poulsen
Må man sige alt? Hvilke regler var der for ytringsfrihed og censur i Danmark i fx 1700-tallet? Hvilke regler er der i dag? Hvad og hvem er med til at sætte reglerne? Læs her og bliv klogere. Fra 12 år.
Materialesæt
AI, overvågning og demokrati
Serie
De store fagbøger
Materialet indeholder
Hvad må man udtrykke?Hvad siger loven?
Ekstremisme og selvcensur
Hvem må ytre sig?
Om at være politisk korrekt
Statuer der giver problemer
Spor fra en mørk tid
Demonstrationer og ytringsfrihed
Sociale medier - i kamp for frihed
Sociale mediers bagside
Trykpressen
Med livet som indsats
Danske lov
Oplysningstid og Struensee
De ulydige
Grundloven
Må man håne religioner?
Frække og farlige tekster og billeder
Racisme
Hård censur og ingren ytringsfrihed
Skal der være grænser?
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med UNI-login eller WAYF - så kan du låne materialtDidaktiseret læremiddel, som understøtter kompetenceområderne Politik i samfundsfag med særligt henblik på Færdigheds- og vidensmålsområdet: Demokrati, Det politiske system, retsstat og rettigheder samt Medier og politik,l ligeledes understøttes Sociale og kulturelle forhold med særligt henblik på Færdigheds- og vidensmålsområdet: Kultur.
I historie understøttes kompetenceområderne Kronologi og sammenhæng med særligt henblik på Færdigheds- og vidensmålsområdet Kronologi, brud og kontinuitet samt historiekanonen, hvor der kan laves forskellige nedslag. Desuden kan læremidlet anvendes til at understøtte kompetenceområderne Historiebrug med særligt henblik på Færdigheds- og vidensmålsområdet Konstruktion og historiske fortællinger
Læremidlet er oplagt at anvende som afsæt for at arbejde med problemstillinger knyttet til krænkelse, ulighed og rettigheder og det modsætningsforhold som er indbygget i et demokrati om hvordan man både sikrer ytringsfrihed og samtidig ikke ekskluderer minoriteter. Det er både i danske og globale forhold man kan anvende bogen. Det vil være naturligt at se en aktuel tv-udsendelse hvor problemstillingen bliver behandlet og anvende bogen som stilladsering, så eleven kan behandle problemstillingen og de faglige begreber knyttet til dette tema. Således er det både relevant til gruppearbejde og til fælles på klassen.
Forlaget skriver: I et demokrati kan man frit give udtryk for sine holdninger.Må man så udtrykke hvad som helst? Eller er der i alle fællesskaber grænser for ytringsfriheden? Og hvem skal bestemme grænserne?Censur er love, der begrænser, hvad man må sige, skrive, vise osv. I mange lande er censuren streng, og der er hårde straffe for at overtræde lovene.Denne bog giver eleverne viden om ytringsfrihedens og censurens historie. De kan også læse om nogle af de dilemmaer, som knytter sig til ytringsfriheden.
-
Samfundsfag
-
Politik
-
Sociale og kulturelle forhold
-