Af Søren Hein Rasmussen
Højaktuel bog med billeder og omtaler af racistiske og stereotype fremstillinger af sorte afrikanere i danske underholdningsmedier de sidste 120 år. For læsere med interesse for racismens historie i Danmark.
Materialet indeholder
I racismens skyggeKatalog frem til 1945
Katalog efter 1945
Hvor går udviklingen hen?
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetDen sorte bog kan bruges i både historie- og samfundsfagsundervisningen. Billederne fortæller sin egen historie, og inviterer til, at eleverne arbejder undersøgende med racisme i populærkulturen igennem tiderne. Teksterne understøtter billederne med supplerende informationer. Historiefagligt kan der arbejdes med kronologi og sammenhæng, gerne med et nutid og fremtidsblik. Samfundsfagsligt kan materialet bruges til at forstå opfattelsen af andre etniciteter og hvordan vi fastholder stereotyper.

Forlaget skriver: Kannibalsk. Sexfikseret. Musikalsk. Fjollet. Vild. Hvorfor er det, at den sorte afrikaner igen og igen havner i de samme roller, når han eller hun optræderi ugebladenes vittighedstegninger eller i bøger og på film?I Den sorte bog racisme i populærkulturen viser historiker Søren Hein Rasmussen, hvordan afrikaneren tager sig ud i underholdningens medier og hvor ens fremstillingen har været gennem tiderne. Den sorte afrikaner som figur blev igennem det 20. århundrede flittigt brugt, når danskerne skulle more sig, gyse eller forarges. Forfatteren præsenterer i bogen et omfattende billedmateriale og beskriver den sammenhæng, de forskellige fremstillinger indgik i.Den sorte bog er et bidrag til at forstå, hvilke slags billeder og omtaler der har sat rammerne for de seneste fire-fem generationers opfattelse af andre etniciteter. Samtidig demonstrerer bogen, hvordan racistiske stereotyper har det med at reproducere sig selv og fastholde forældede ideer helt ind i vores samtid.

MitCFU
Historie 7. - 10. klasse
Hent PDF-
Historie
-
Historiebrug
-
Kildearbejde
-
Kronologi og sammenhæng
-
-
Samfundsfag
-
Sociale og kulturelle forhold
-
Per Straarup Søndergaard