Christian 4., Den westfalske Fred, Statskuppet 1660
Af Niels Lysholm
Hæftet indledes med Christian 4. Han er nok den konge, som de fleste danskere kender bedst. Under den første halvdel af hans styre oplevede Danmark-Norge en kraftig økonomisk vækst, som blandt andet har sat varige spor i kongens mange byggerier. Men Christian 4. førte landet i krig mod Sverige og deltog direkte i Trediveårs-krigen og da kongen døde i 1648, var Danmark-Norge derimod fattigt og forgældet
Den westfalske Fred blev indgået i 1648 og afsluttede formelt Trediveårs-krigen. Fredsaftalerne fik afgørende indflydelse på mange og væsentlige forhold i Europa. Fredskonferencen kom desuden til at danne forbillede for senere fredsforhandlinger
Ved statskuppet 1660 afskaffede Frederik 3. valgkongedømmet og banede dermed vejen for det enevældige styre. Det kom til at sætte et varigt præg på det danske samfund.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetDer er en fin kronologisk tråd igennem bogen. Denne bog ville være meget interessant for historielæreren, idet kanonpunktet omkring Den westfalske Fred, ikke for alvor er beskrevet i de nuværende bogsystemer på markedet. De tre kanonpunkter skal jf. faghæftet nås i 2.forløb (5.-6. klasse). Her kan bogen blive lidt svær for de svageste læsere, men de mange illustrationer og fotografier, gør alligevel bogen brugbar for de fleste.

Forlaget skriver: HISTORIEKANON - Tre skud i kanonen er en helt ny serie historiebøger, som tager afsæt i folkeskolens historiekanon. Serien er tilpasset hele undervisningsforløbet fra 3. til 9. klasse således, at hver bog indeholder tre eller fire kanonpunkter.
Tre skud i kanonen skyder med skarpt, så eleverne både forstår baggrunden for kanonpunktet, bliver draget med ind i de afgørende situationer og beslutninger, samt får sat perspektiv på, hvordan historien udviklede sig på længere sigt. Bøgerne er fyldt med samtidige kilder, spændende billedmateriale, relevante kort, dramatiske tegninger, aktiviteter, idéoplæg og prøveforslag.
En kort lærerguide til hvert kanonpunkt kan fra medio 2009 downloades gratis på alinea.dk.
-
Historie
- Gå til Lærervejledning med forslag til aktiviteter og opgaver kan downloades på
- Gå til Læs om historiekanonen og få undervisningsforslag og inspirationsmateriale til de enkelte emner på EMU.dk
- Hertil findes lærerguide på forlagets hjemmeside